Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο προειδοποιεί ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν χαμηλές αποδόσεις καθώς ο υψηλός πληθωρισμός γίνεται μόνιμο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ταμείου της Νορβηγίας, δήλωσε στους Financial Times ότι θα διαρκέσει η συζήτηση το αν το άλμα των επιτοκίων είναι παροδικό ή μια μόνιμη απειλή.

Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών στις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών έφθασε το 7% τον Δεκέμβριο, από μόλις 0,1% τον Μάιο του 2020.

Γιατί η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και πιο συγκεχυμένη

Οι προβλέψεις

Ο Tangen δήλωσε ότι το πετρελαϊκό ταμείο, το οποίο κατέχει το ισοδύναμο του 1,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο, πιστεύει ότι ο πληθωρισμός «θα μπορούσε να είναι ισχυρότερος από ό,τι γενικά αναμένεται», καθώς ο κόσμος βιώνει υψηλή ζήτηση και παρατεταμένες διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Το βλέπουμε σε όλους τους τομείς, σε όλο και περισσότερα μέρη. Είδατε την Ikea να αυξάνει τις τιμές κατά 9%, είδατε τις τιμές των τροφίμων να ανεβαίνουν, συνεχίζονται οι πολύ υψηλές τιμές των εμπορευματικών μεταφορών, των φορτηγών, των μετάλλων, των εμπορευμάτων, της ενέργειας, του φυσικού αερίου …. Βλέπουμε σημάδια και στους μισθούς».

Οι οικονομολόγοι διχάζονται για το αν η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική. Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η πανδημία προκάλεσε ένα προσωρινό σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού που συνέπεσε με μια απότομη οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου.

O διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ταμείου της Νορβηγίας, Nicolai Tangen

Προσδοκίες και ανησυχίες

Οι μετρήσεις της αγοράς σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν υπερβολικά για έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ένας δημοφιλής δείκτης,  έδειξε ότι ο πληθωρισμός μετριάζεται σε σχέση τα σημερινά επίπεδα σε περίπου 2,5%, ενώ θα παραμείνει λίγο πάνω από το 3% στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, ο Tangen δήλωσε ότι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ανθρώπων που συνταξιοδοτούνται ή εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους, ενίσχυαν την άποψή του ότι οι αυξήσεις ήταν μόνιμες.

Τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές ξεκίνησαν το 2022 με αρνητικό πρόσημο και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες των επενδυτών για τις κύριες κεφαλαιαγορές γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες.

Οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων

Η AQR Capital Management, ένας όμιλος επενδύσεων, εκτίμησε ότι ένα κλασικό ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με 60% μετοχές και 40% ομόλογα θα απέδιδε μόλις 2% ετησίως μετά τον πληθωρισμό τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. Αυτό είναι λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου του 5% περίπου που απολάμβανε τον περασμένο αιώνα.

Οι μεγάλοι επενδυτές προσπάθησαν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους με «εναλλακτικές» επενδυτικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds, του επιχειρηματικού κεφαλαίου και των ακινήτων. Το υπό διαχείριση ενεργητικό τους αυξήθηκε σε $13,3 δισ. πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Preqin, ο οποίος προέβλεψε ότι το ενεργητικό του κλάδου των εναλλακτικών επενδύσεων θα αυξηθεί σε $23,2 δισ. μέχρι το τέλος του 2026.

Η εντολή του πετρελαϊκού ταμείου, που στεγάζεται στην κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, περιλαμβάνει μόνο μετοχές, ομόλογα και ακίνητα. Πέρυσι είχε την τέταρτη ισχυρότερη χρονιά αποδόσεων, σημειώνοντας αύξηση 14,5%. Έχει αυξηθεί σταθερά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά ο Tangen προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να φτάσει στο τέλος του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή