Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2023, καθώς όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η αύξηση των εξαγωγών και των επενδυτικών κεφαλαίων αντισταθμίσθηκε από τη μείωση στις κυβερνητικές δαπάνες και στην κατανάλωση.

Βάσει των στοιχείων της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, το γερμανικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο για τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς, συγκρινόμενο με το δ΄ τρίμηνο του 2022, έναντι προβλέψεων για θετική μεταβολή της τάξεως του 0,2%.

Επιβραδύνονται οι εξαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε καταγράψει αρνητικό ρυθμό μεταβολής 0,5%. Μένοντας στάσιμη η αποκαλούμενη ατμομηχανή της Ευρώπης απέφυγε την τεχνική ύφεση που ορίζεται ως δύο συναπτά τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό μεταβολής.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ύφεση στη Γερμανία και αναμένει το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023. Αντιθέτως για τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης το ΔΝΤ εκτιμάει ότι θα σημειώσουν ασθενική μεν ανάπτυξη δε.

Από τη μεριά της η γερμανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζει τις προβλέψεις του ΔΝΤ «πολύ επιφυλακτικές», καθώς προβλέπει ότι εντέλει η γερμανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση.

Το Βερολίνο έχει αναθεωρήσει ελαφρώς επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για την τρέχουσα χρονιά, καθώς πλέον αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 0,4% από 0,2% των εαρινών προβλέψεων.

«Μια σταδιακή ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά το επίμονα δύσκολο περιβάλλον», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο ίδιος αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα ανεβάσει ρυθμούς μετά τη στασιμότητα του α΄ τριμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή