Να κατεβάσουν ταχύτητα το 2023 οι εξαγωγές της Γερμανίας αναμένει η κυβέρνηση της χώρας, επιβραδύνοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η οποία θα «φλερτάρει» έντονα με το ενδεχόμενο στασιμότητας ή ύφεσης.

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της κυβέρνησης, οι γερμανικές εξαγωγές οι οποίες συνεισφέρουν περί του 40% στο ΑΕΠ της χώρας, αναμένεται να τρέξουν το 2023 με ρυθμό 2,2%, από 3,2% το 2022.

Θα γλιτώσει την ύφεση τελικά η Γερμανία;

Η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,2%, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση, με την ανεργία για φέτος να αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 5,4% από 5,2% πέρυσι.

«Η κατάσταση στην έναρξη της χρονιάς είναι περισσότερο ευνοϊκή από τις προβλέψεις του φθινοπώρου. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες που περικλείουν τη γερμανική οικονομία», τονίζεται στην έκθεση.

Το 2022, η γερμανική οικονομία δέχθηκε κλυδωνισμούς από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού.

Όμως, ο πιο ήπιος χειμώνας, η εξοικονόμηση προμηθειών φυσικού αερίου και η αποκλιμάκωση των τιμών του, όπως και το πακέτο στήριξης του Βερολίνου ύψους 200 δισ. ευρώ, έχουν βελτιώσει τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας η οποία με τα τωρινά δεδομένα θα αποφύγει την ύφεση.

Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις

Από την άλλη οι γερμανικές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες στην έναρξη της τρέχουσας χρονιάς, μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τη βελτίωση των προοπτικών.

Σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος ανέβηκε στις 90,2 μονάδες τον Ιανουάριο -τιμή σύμφωνη με αυτή των εκτιμήσεων-, από 88,6 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Η άνοδος του δείκτη προήλθε κυρίως από τις λιγότερες απαισιόδοξες προσδοκίες, από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις με την τρέχουσα κατάσταση δεν εμφανίζονται ικανοποιημένες.

«Η έναρξη της χρονιάς της γερμανικής οικονομίας έχει αναδείξει μια αισιοδοξία», επισημαίνει ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Κλέμενς Φούεστ.

«Πιθανόν δεν θα υπάρξει ύφεση, ωστόσο το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί ελαφρώς κατά το α΄ τρίμηνο», υποστηρίζει από τη μεριά του ο οικονομολόγος Κλάους Βοχλράμπε.

«Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo ανακάμπτει για τρίτη συναπτή φορά, καθώς η αποκλιμάκωση της αγοράς του φυσικού αερίου έχει υποβαθμίσει τους φόβους των επιχειρήσεων για μια βαθιά ύφεση. Εντούτοις ο δείκτης παραμένει σε επίπεδα στα οποία οι υφέσεις συνέβησαν στο παρελθόν. Μια ήπια ύφεση παραμένει το πιο πιθανό σενάριο», υποστηρίζει ο ανώτερος οικονομολόγος της Commerzbank, Γιέργκ Κρέμερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν