Αμετάβλητα διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) τα επιτόκιά της, στην πρώτη συνεδρίαση πολιτικής υπό τον νέο διοικητή Καζούο Ουέντα.

Ιαπωνία: Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης θα κινηθεί με «ευελιξία» εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας

Όπως επισημαίνει το CNBC, η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μη μεταβολή του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο διατηρείται στο -0,1% από τότε που η κεντρική τράπεζα εγκαινίασε τα αρνητικά επιτόκια, το 2016.

Τα ομόλογα

Η BOJ διατήρησε επίσης αμετάβλητο το εύρος ανοχής για τα 10ετή ιαπωνικά κρατικά ομόλογα στις 50 μονάδες βάσης πάνω και κάτω από τον στόχο του 0%.

Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα σόκαρε τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων διευρύνοντας απροσδόκητα το εύρος ανοχής της για τα 10ετή ιαπωνικά κρατικά ομόλογα
από 25 μονάδες βάσης σε 50 μονάδες βάσης πάνω και κάτω από το 0%.

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε κατά 0,8% στα 134,75 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση.

Επανεξέταση

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα (μέσα στο επόμενο ένα-ενάμισι έτος) θα προβεί σε επανεξέταση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

«Η επίτευξη της σταθερότητας των τιμών αποτελεί πρόκληση για μια μακρά περίοδο 25 ετών», ανέφερε η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζει «έχουν αλληλεπιδράσει και επηρεάσει ευρείς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, των τιμών και του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιαπωνίας».

Ο πληθωρισμός

Σε μια ξεχωριστή εκτίμηση, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός για όλα τα είδη εκτός από τα νωπά τρόφιμα και την ενέργεια θα είναι περίπου 2,5% για το οικονομικό έτος 2023 και μεταξύ 1,5% και 2% για το 2024 και το 2025.

Ο Ουέντα έχει τονίσει προηγουμένως ότι ο πληθωρισμός πρέπει να είναι «αρκετά ισχυρός και κοντά στο 2%» – τον στόχο της κεντρικής τράπεζας – προτού προβεί σε οποιαδήποτε προσαρμογή της πολιτικής ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων.

Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα

Ο πληθωρισμός στο Τόκιο σημείωσε άνοδο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή πριν από την απόφαση της BOJ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 3,5% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 3,2%. Το ποσοστό αυτό είναι επίσης ελαφρώς υψηλότερο από το 3,2% του Μαρτίου.

Εξαιρουμένων των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Τόκιο αυξήθηκε κατά 2,3% τον Απρίλιο – ελαφρώς πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό γύρω στο 2%.

Ο πληθωρισμός στο Τόκιο αποτελεί πρόδρομο δείκτη της εθνικής τάσης. Ο πυρήνας του ΔΤΚ της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Μάρτιο.

Στασιμότητα

Σημειώνεται ότι η τοπική εφημερίδα Sankei ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να ξεκινήσει μια αναθεώρηση των πολιτικών για να «κατανοήσει τους λόγους πίσω από τη στασιμότητα της ιαπωνικής οικονομίας και να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά μέτρα» υπό τον Ουέντα.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 2,8% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Αυτό είναι υψηλότερο από την πρόβλεψη του Reuters για 2,5% και αποτελεί την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής