Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σήμερα Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει την αυστηρή στάση, μεταθέτοντας μια νέα αύξηση για το επόμενο διάστημα μέσα στον χρόνο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσβλέπουν σε μια απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 4% καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει τα δεδομένα της οικονομίας, με ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και αναγκαστική αύξηση κρατικών δαπανών.

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Κατέγραψε απώλειες ρεκόρ 8,63 δισεκατομμυρίων ευρώ

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα παραμείνει αμετάβλητο στο 7,5%.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται επίσης να αναθεωρήσει τις οικονομικές της προβλέψεις.

Το δίλημμα

Το δίλημμα για την επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας είναι το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των νομισματικών κινήτρων, επισημαίνει το Bloomberg, καθώς οι προοπτικές είναι τόσο ρευστές που άφησαν την αγορά διχασμένη ως προς την κατεύθυνση της πολιτικής.

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό για την ώρα, οικονομολόγοι σε τράπεζες όπως η UBS και η Goldman Sachs βλέπουν αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Η RenCap και η S&P Global είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν μείωση.

Αν και αντιμετωπίζει μικρή πίεση για άμεση δράση, η Τράπεζα της Ρωσίας πρέπει να αντιμετωπίσει μια απότομη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, την επιδείνωση του εμπορίου και την έλλειψη ρεκόρ εργαζομένων.

Μεταξύ των πιο άμεσων ανησυχιών είναι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας που απειλούν να αυξήσουν τους πραγματικούς μισθούς. Έρευνα της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσε ότι οι εταιρείες το πρώτο τρίμηνο παρουσίασαν τη μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων από το 1998 που κρατούνται δεδομένα.

Εξίσου ανησυχητικό είναι και το έλλειμμα του πληθωρισμού που από τις 25 Απριλίου είναι ήδη σχεδόν 50% μεγαλύτερο από τον στόχο του υπουργείου Οικονομικών για όλο το 2023.

Το ερώτημα

Η κεντρική τράπεζα απάντησε σε πρόσφατες συνεδριάσεις προειδοποιώντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Το ερώτημα την Παρασκευή είναι αν θα αμβλύνει αυτή την άποψη.

Οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών για ένα επόμενο έτος, βασικός παράγοντας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021. Η σιωπηλή εγχώρια ζήτηση και η εγκράτεια από την πλευρά των καταναλωτών συμβάλλουν επίσης στον έλεγχο του πληθωρισμού.

«Αναμένουμε ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει υποτονική μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που, μαζί με μια πτώση των πληθωριστικών προσδοκιών, θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Ρωσίας να επαναλάβει τον κύκλο χαλάρωσης, πιθανότατα το τρίτο τρίμηνο», σχολίασε οικονομολόγος της Renaissance Capital.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή