Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, περισσότερες από 1.000 ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει ή τερματίσει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία, αλλά ορισμένες εταιρείες συνεχίζουν.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πολλές χώρες ανακοίνωσαν κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας ασκώντας έτσι πιέσεις στη ρωσική οικονομία, ώστε να περιορίσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης του πολέμου.

Ορισμένες εταιρείες σταμάτησαν τις δραστηριότητες και τις παραδόσεις τους στη Ρωσία, ενώ άλλες τερμάτισαν τις επενδύσεις τους ή αποχώρησαν από τις συνεργασίες τους στη Ρωσία, ακόμη και στη Λευκορωσία.

Νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Yale έδειξε ότι δεκάδες εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι.

Νέα αντίποινα Πούτιν στις δυτικές κυρώσεις – Κατάσχεση περιουσίας σε δυο ευρωπαϊκές εταιρείες

Ποιοι συνεχίζουν να λειτουργούν

Κυρίως από την Κίνα, πολλές εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των Air China, Alibaba, China Mobile, Agricultural Bank of China, Honor, Oppo, Tencent και ZTE. Επίσης, 27 γερμανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των AnyDesk Software, Claas, Globus, Hoffman Group και Siemens Healthineers, είναι μεταξύ των ενεργών εταιρειών στη χώρα και περίπου 27 αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Quicksilver, Cloudflare, Sbarro Pizza, Riot Games, Tupperware, Valve και Guess.

Ο Πούτιν δυσκολεύει την έξοδο από τη Ρωσία – Βάζει έκτακτο χαράτσι

Υπάρχουν σχεδόν 30 γαλλικές εταιρείες, 12 ιταλικές, 7 βρετανικές και 5 ισπανικές μεταξύ των ενεργών εταιρειών.

Προηγουμένως, μια έκθεση Brand Finance έδειξε ότι πολλές μεγάλες δυτικές μάρκες ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.

Η κορυφαία μάρκα στον κόσμο, η Amazon, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία στις 9 Μαρτίου 2022 και η Apple, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα της κορυφαίας μάρκας, ανέστειλε επίσης όλες τις επίσημες πωλήσεις στη Ρωσία από τις 2 Μαρτίου 2022.

Ως η τρίτη πιο πολύτιμη επωνυμία, η Google ανέστειλε ορισμένες υπηρεσίες στη χώρα τον Μάρτιο του 2022, όπως η αγορά διαφημίσεων και εφαρμογών.

Δεν θέλουν ή δεν μπορούν;

Μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, εταιρείες από τις μεγάλες οικονομίες της G-7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσαν να ανακοινώσουν σχέδια για διακοπή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Ρωσία. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους, πολύ λίγοι είχαν εκπληρώσει πλήρως αυτή την υπόσχεση, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σεντ Γκάλεν της Ελβετίας.

Τόσο το προεδρικό διάταγμα Πούτιν,  σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι ιδιοκτήτες από «μη φιλικές» χώρες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν συμφωνίες χωρίς την έγκρισή του, αλλά και το μεγάλο κόστος από μια τέτοια έξοδο κρατούν τις επιχειρήσεις στη Ρωσία, είτε λόγω «ομηρείας» είτε λόγω «απροθυμίας».

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τεκμηριώνει συνολικά 2.405 θυγατρικές που ανήκουν σε 1.404 εταιρείες της ΕΕ και της G-7 που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία την εποχή της πρώτης στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, λιγότερο από το 9% αυτής της ομάδας εταιρειών είχε εκχωρήσει τουλάχιστον μία θυγατρική στη Ρωσία και η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι αυτά τα ποσοστά εκποίησης μόλις άλλαξαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ρωσία: Πάνω από το 90% των δυτικών εταιρειών παραμένουν παρά τις κυρώσεις

«Οι επιβεβαιωμένες αποχωρήσεις από εταιρείες της ΕΕ και της G7 που είχαν μετοχές στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 6,5% των συνολικών κερδών προ φόρων όλων των εταιρειών της ΕΕ και της G7 με ενεργές εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία, 8,6% των ενσώματων παγίων περιουσιακών στοιχείων, 8,6% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, 10,4% των λειτουργικών εσόδων και 15,3% του συνόλου των εργαζομένων», έγραψαν οι καθηγητές Simon Evenett και Niccolo Pisani.

«Αυτά τα ευρήματα σημαίνουν ότι, κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις που αποχωρούν έτειναν να έχουν χαμηλότερη κερδοφορία και μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό από τις εταιρείες που παραμένουν στη Ρωσία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή