Κέρδη – ρεκόρ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2023 η ExxonMobil καθώς υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Wall Street. Η μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας του ενεργειακού κολοσσού είναι αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου η οποία ξεπέρασε την υποχώρηση των τιμών από τα υψηλά τους επίπεδα.

Πετρέλαιο: Παραμένει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι – Γιατί επιμένει να «βλέπει» τα 100 δολάρια η UBS

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 11,43 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με 5,48 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Η ανταγωνίστρια της Exxon, Chevron, ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες της αγοράς καθώς τα κέρδη της αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, με τα κέρδη από τη διύλιση να αντισταθμίζουν τις διολισθήσεις στις τιμές της ενέργειας καθώς και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 5% στα 6,57 δισ. δολάρια.

«Πετύχαμε ρεκόρ πρώτου τριμήνου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας και τα περιθώρια διύλισης μειώνονται κάπως», δήλωσε σε συνέντευξή της η γενική οικονομική διευθύντρια της Exxon, Κάθριν Μίκελς.

Ο παράγοντας που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη προήλθε από την ισχυρή αύξηση της παραγωγής, σημείωσε. Τα κέρδη τριμήνου της Exxon είναι αποτέλεσμα των νέων όγκων αργού πετρελαίου και καυσίμων που προήλθαν από την έναρξη λειτουργίας νέων υπεράκτιων εγκαταστάσεων άντλησης και διυλιστηρίων.

Απώλειες για το πετρέλαιο

Προς δεύτερη εβδομάδα απωλειών κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, στη σκιά των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη αργού στον κόσμο, και της αβεβαιότητας για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που υποδαυλίζουν τις ανησυχίες για σφιχτή μελλοντική ζήτηση καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για τον Ιούνιο διαμορφώνονταν στα 78,53 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 16 σεντς, ή 0,2%, στις 03.56 ώρα Ελλάδος. Το πιο ενεργό συμβόλαιο Ιουλίου σημείωσε άνοδο 21 σεντς, ή 0,3% στα 78,43 το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό ήταν ενισχυμένο κατά 23 σεντς, ή 0,3%, στα 74,99 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent αναμένεται να υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα συνολικά κατά 3,8% και 9,1% σε δεκαπενθήμερη βάση.

Το WTI βρίσκεται σε τροχιά πτώσης 3,8% αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας το ποσοστό της απώλειας δύο εβδομάδων στο 9,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια