Ελαφρώς ανοδικά διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, διαγράφοντας μια διορθωτική κίνηση μετά τις αλλεπάλληλες μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ και της αύξησης των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου που αντιστάθμισαν τον θετικό αντίκτυπο που ανέμενε ο ΟΠΕΚ από την αιφνιδιαστική του ανακοίνωση για περαιτέρω μείωση της ημερήσιας παραγωγής.

Πετρέλαιο: Πώς διαμορφώνεται ο παγκόσμιος χάρτης των αποθεμάτων

Έτσι, το αργό Brent διαμορφωνόταν στα 78,01 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 32 σεντς ή 0,4% στις 08.27 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωνε αύξηση 21 σεντς ή 0,3% στα 74,51 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 4% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, επεκτείνοντας τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης βδομάδας, με τον φόβο για ύφεση να επισκιάζει να βαραίνει περισσότερο στις αποφάσεις των επενδυτών από όσο η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Τα δεδομένα

«Οι τιμές του αργού παραμένουν χαμηλά μετά την πτώση κάτω από το επίπεδο των 80 δολαρίων, καθώς η υπερβολικά μεγάλη μείωση της ζήτησης έπληξε την οικονομική προοπτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής της OANDA, στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ ορθώς μείωσε την παραγωγή νωρίτερα μέσα τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι νέες παραγγελίες για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά παραγωγής στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο και οι αποστολές μειώθηκαν, υποδεικνύοντας ότι η συμπίεση των επιχειρηματικών δαπανών για εξοπλισμό πιθανότατα κράτησε πίσω την οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.

Από την άλλη, σε ό, τι αφορά την παγκόσμια διακίνηση πετρελαίου, το ποσοστό του ΟΠΕΚ στις εισαγωγές της Ινδίας μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό το 2022/23 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, καθώς αυξήθηκαν οι ποσότητες παραλαμβάνει σε φθηνότερες τιμές από την Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή και η Κίνα αυξάνει τις αγορές του ρωσικού πετρελαίου Ουραλίων (Urals).

Η φόρτωση πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας τον Απρίλιο θα είναι η υψηλότερη από το 2019, πάνω από 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρά τη δέσμευση της Μόσχας να μειώσει την παραγωγή.

UBS: Στα 100 δολάρια

«Τα ασθενέστερα αμερικανικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ασθενέστερων αμερικανικών παραγγελιών κεφαλαιουχικών αγαθών, έχουν προστεθεί στις ενδείξεις συγκράτησης της δραστηριότητας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα η UBS. «Με την πτώση της Τετάρτης, το Brent έχει πλέον διαγράψει τα απότομα κέρδη που προκάλεσε η αιφνιδιαστική δέσμευση του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Απριλίου να μειώσει την παραγωγή».

Πάντως, η UBS εκτιμά ότι η ανάκαμψη της Κίνας θα ανεβάσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε επίπεδο ρεκόρ φέτος. Επίσης, οι μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ από τον Μάιο θα πρέπει να συσφίξουν περαιτέρω την αγορά πετρελαίου. «Παρά την υποχώρηση [των τιμών], θεωρούμε ότι είναι πιθανό να υπάρξει μεγαλύτερη άνοδος, με το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει προς τα 100 δολάρια/βαρέλι τα επόμενα τρίμηνα», τονίζουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, που συνιστά στους επενδυτές να στραφούν προς τον χρυσό «ως αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς».

Ρωσία: Δεν θα χρειαστεί άλλη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε σήμερα πως ο ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής, παρά τη χαμηλότερη από το αναμενόμενο ζήτηση της Κίνας, αν και ο οργανισμός μπορεί πάντα να αλλάξει την πολιτική του.

Ο Νόβακ δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία πέτυχε τον Απρίλιο το μήνα το επίπεδο πετρελαϊκής παραγωγής που είχε στόχο, μετά την ανακοίνωση μείωσης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα ήτοι 5% της πετρελαϊκής παραγωγής της μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Νόβακ δήλωσε πως η παραγωγή ρωσικού πετρελαίου και συμπυκνώματος αερίου αναμένεται να μειωθεί στα περίπου 515 εκατομμύρια τόνους (10,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) φέτος από 535 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά περικοπές περίπου 1,16 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, σδυναντώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ που περιέγραψαν στην απόφαση αυτή ως μη συνετή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές