Σθεναρή αντίσταση από Βρυξέλλες αλλά και από μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες συναντά η πρόταση της Γερμανίας σχετικά με τη μείωση του δημοσίου χρέους των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία θα πρέπει κατά μια ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Δεν είναι λίγες οι φωνές ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες  προειδοποιούν ότι η πρόταση θα καταπνίξει τα σχέδια της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό της δημοσιονομικής της πολιτικής.

Τι προτείνει το Βερολίνο

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επανέλαβε το αίτημα της χώρας του για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς συμμετείχε σε άτυπες συναντήσεις στη Στοκχόλμη την Παρασκευή και το Σάββατο, λέγοντας ότι επιθυμεί ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει σαφείς αριθμητικούς δείκτες αναφοράς για την επίτευξη αξιόπιστων μειώσεων του χρέους.

Η Γερμανία απορρίπτει τις προτάσεις Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας

Το Βερολίνο πρότεινε ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών να μειώνονται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Για τις χώρες με λιγότερο επαχθή χρέη, η ελάχιστη απαίτηση θα ήταν η μείωση κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως

Οι εκκλήσεις του Λίντνερ έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσιεύμα των Financial Times, με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τις απορρίπτει ως ασύμβατες με τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος προσαρμοσμένου στις επιμέρους ανάγκες των κρατών μελών. Είναι σαν να ψήνεις ένα κέικ: δεν βάζεις τσιμέντο μέσα,» περιέγραψε με γλαφυρότητα και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του Βερολίνου θα καταστήσουν τη νέα δημοσιονομική φόρμουλα «μη βρώσιμη».

Το σχέδιο νόμου της Κομισιόν

Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη επιδιώκει να εισαγάγει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο δαιδαλώδες Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, δίνοντας στα επιμέρους κράτη μεγαλύτερη ευθύνη για τα ατομικά τους σχέδια μείωσης του χρέους.

Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες, καθώς οι πρωτεύουσες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα αναθεωρημένο πλαίσιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2024.

Η Elisabeth Svantesson, η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι είναι θετική για τις προοπτικές της συμφωνίας. «Θα είναι εύκολο; Όχι. Θα είναι δυνατή; Ναι», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Επιτροπή πρόσθεσε επιπλέον εγγυήσεις στο σχέδιο σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το Βερολίνο ότι θα υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα που θα πρέπει να πληρούν τα κράτη μέλη. Αυτές περιελάμβάνουν την απαίτηση τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι ο λόγος του χρέους τους προς το ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερος στο τέλος του αρχικού τετραετούς χρονικού πλαισίου, σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη μέτρηση.

Οι χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να προωθήσουν μια ελάχιστη δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ετησίως – ακόμη και αν δεν βρίσκονται ακόμη επίσημα σε μια λεγόμενη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Ο  Λίντνερ δήλωσε στη Στοκχόλμη ότι η Γερμανία διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στις συζητήσεις, αλλά πρόσθεσε ότι εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, θα ισχύσουν οι παλαιοί κανόνες.

«Βάρος» το παλιό Σύμφωνο Σταθερότητας

Η εφαρμογή του συμφώνου ανεστάλη στις αρχές της πανδημίας , αλλά η Επιτροπή δήλωσε ότι είναι πιθανό να τεθεί εκ νέου σε ισχύ το επόμενο έτος. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να προωθήσουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την επιβολή μη ρεαλιστικών απαιτήσεων για τη μείωση του χρέους που εμπεριέχονται στο παλαιό καθεστώς.

Θέλει να εξαλείψουν τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό κανόνα της ΕΕ που απαιτεί μείωση του λόγου χρέους κατά 1/20 ετησίως από τα κράτη μέλη με χρέος πάνω από το ανώτατο όριο του 60% του ΑΕΠ της ΕΕ. Ο αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από τους μη εφαρμόσιμους «μαγικούς αριθμούς» του παλαιού καθεστώτος.

Ο Bruno Le Maire, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αμφισβήτησε τις προτάσεις της Γερμανίας την Παρασκευή, προειδοποιώντας κατά της επιβολής αυτόματων απαιτήσεων για τη μείωση του χρέους ή του ελλείμματος. «Ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλους», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή