Ισχυρή άνοδο σημείωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2023 της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes – Benz, καθώς ανακοίνωσε πωλήσεις 37,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 8% σε σχέση πέρυσι, ενώ τα EBIT σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 5% στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Mercedes ανακοίνωσε επίσης ότι η απόδοση των πωλήσεων (λειτουργικό περιθώριο κέρδους), μειώθηκε ελαφρά στο 14,8% από 16,4% ένα χρόνο πριν.

Porsche, Mercedes και GM στοιχηματίζουν σε μπαταρίες με άνοδο από πυρίτιο

Διπλασιασμός πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων

Η πολύ σημαντική και επιτυχημένη μετάβαση της εταιρείας στα ηλεκτρικά οχήματα την οδήγησε να διπλασιάσει σχεδόν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της το πρώτο τρίμηνο, που πλέον αντιπροσωπεύουν το 10% των πωλήσεων της εταιρείας στο εν λόγω τρίμηνο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στόχο έχει να καταστεί παραγωγός αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030 με τις ηλεκτρικές εκδόσεις όλων των μοντέλων της να κυκλοφορούν από το 2025.

Ωστόσο «μπροστάρηδες» στα κέρδη της εταιρείας ήταν τα κορυφαία μοντέλα της που κινούνταν κυρίως με φυσικό αέριο. Οι πωλήσεις μάλιστα των μοντέλων κορυφαίας κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 17,5% παγκοσμίως σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι πωλήσεις των βασικών μοντέλων κατέγραψαν μείωση κατά 11,3%.

«Η εστίασή μας στα κορυφαία αυτοκίνητα και τα premium van έχει καταστήσει τη Mercedes-Benz πιο ανθεκτική στις γενικότερες συνθήκες, επιτρέποντάς μας να επιταχύνουμε τον ψηφιακό και ηλεκτρικό μας μετασχηματισμό — ακόμη και σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας», δήλωσε ο Harald Wilhelm, CFO του Ομίλου Mercedes-Benz.

“Η διαρκής προσήλωση στον περιορισμό του κόστους, σε συνδυασμό με περαιτέρω λανσαρίσματα βασικών μας προϊόντων, όπως το πλήρως ηλεκτρικό SUV Mercedes-Maybach EQS, θα μας κρατήσει σε καλό δρόμο για να συνεχίσουμε να παράγουμε βιώσιμα αποτελέσματα.”

Το Mercedes-Maybach EQS SUV, το πιο exclusive και ακριβό SUV της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Tuscaloosa της Αλαμπάμα. Οι ΗΠΑ παραμένουν η κορυφαία αγορά για τη Mercedes, καθώς η εταιρεία αναφέρει πως «η ζήτηση συνεχίζει να παραμένει σε καλό επίπεδο» παρά τις συνεχιζόμενες μακροοικονομικές ανησυχίες.

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η Mercedes ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων της κορυφαίας κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, με τα μοντέλα υψηλών επιδόσεων να αυξάνονται κατά 55% και οι πωλήσεις των κορυφαίων SUV της σειράς G-Class να αυξάνονται κατά 40%.

Όσον αφορά τις άλλες περιοχές, η Mercedes ανέφερε ότι οι εισερχόμενες παραγγελίες του πρώτου τριμήνου στην Ευρώπη παρέμειναν «υποτονικές», αν και η τρέχουσα τράπεζα παραγγελιών είναι αρκετή για να υποστηρίξει τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες.

Αντίθετα, η δυναμική της Κίνας έχει επιστρέψει μετά το κινεζικό νέο έτος, δήλωσε η Mercedes, «με ισχυρή ζήτηση και εισαγωγή παραγγελιών στο τέλος του 1ου τριμήνου».

Τα αποτελέσματα της Mercedes έπονται των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων της ανταγωνίστριας εταιρείας Porsche νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ισχύ στην πολυτελή κατηγορία της αγοράς.

Η Porsche ανέφερε αύξηση πωλήσεων ρεκόρ κατά 18% στο τρίμηνο λόγω των ισχυρών πωλήσεων στην Κίνα, με κάθε τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνει αύξηση πωλήσεων. Το «αδελφό» brand της Porsche, Audi, επίσης μέρος του χαρτοφυλακίου της Volkswagen, αναμένεται να παρουσιάσει αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.

Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στη στροφή της στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων που αγγίξουν τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 και ενδέχεται να επιβαρύνουν τη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green