Τον περασμένο αιώνα, οι Viessmanns έχτισαν μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο με μια βιομηχανική αυτοκρατορία που έκανε τα πρώτα της βήματα σε ένα μικρό εργαστήριο, στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας.

Η Carrier Global Corp. συμφώνησε αυτήν την εβδομάδα να αγοράσει τη μονάδα θέρμανσης και ψύξης της ομώνυμης εταιρείας των Viessmanns σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει τον πλούτο της οικογένειας στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η κίνηση αυτή έρχεται διακόψει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που χρονολογείται από το 1917, όταν ο Johann Viessmann ίδρυσε το εργαστήριό του αφότου είχε εργαστεί ως εργάτης σε εργοστάσιο και ως σιδηρουργός.

Η οικονομική του κατάσταση και η περιουσία του άλλαξε μια δεκαετία αργότερα. Ένας κηπουρός ζήτησε έναν καλύτερο τρόπο να ζεστάνει τα πιο ευαίσθητα φυτά στο θερμοκήπιό του, οδηγώντας τον Johann να εφεύρει και να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν χαλύβδινο λέβητα. Αυτό έγινε η κινητήρια μηχανή της οικογενειακής επιχείρησης για δεκαετίες.

Ο Martin Viessmann, 69 ετών, και ο γιος του, Maximilian, ο οποίος κλείνει τα 34 χρόνια του φέτος, διοικούν την εταιρεία τα τελευταία χρόνια μαζί με στελέχη εκτός οικογένειας. Ο Maximilian έγινε ο μοναδικός διευθύνων σύμβουλος τον Ιούλιο. Εργάστηκε στην Boston Consulting Group προτού ενταχθεί στην επιχείρηση ως Chief Digital Officer.

Το δίδυμο ώθησε την εταιρεία με έδρα το Allendorf της Γερμανίας σε νεότερες τεχνολογίες, όπως αντλίες θερμότητας, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και ψηφιακές υπηρεσίες, προσφέροντας προστασία από την κρίση που χτύπησε τις παραδοσιακές δραστηριότητές της.

«Έχουμε μια πολύ ευρεία θέση», είπε ο Μαξιμιλιάν την Τετάρτη σε συνέντευξή του σε τοπικούς δημοσιογράφους. «Έχουμε ασχοληθεί πολύ εντατικά με το πώς θα αναπτυχθεί η αγορά μακροπρόθεσμα».

Mittelstand: Το θεμέλιο του βιομηχανικoύ “ταλέντου” της Γερμανίας

Η Viessmann είναι μια από τις λεγόμενες εταιρείες Mittelstand που αποτελούν το θεμέλιο του βιομηχανικoύ ταλέντου της Γερμανίας. Οι κυρίως μεσαίες, συχνά οικογενειακές εταιρείες παρέχουν περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας και παραγωγής της χώρας.

Τέτοιες εταιρείες έχουν βοηθήσει να γίνει η Γερμανία η χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους υπερπλούσιους και λίγοι από αυτούς έχουν προβεί σε πώληση μεγάλων τμημάτων της επιχείρησής τους.

Η Messer, η βιομηχανική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου που ελέγχεται από την ομώνυμη οικογένεια για περισσότερο από έναν αιώνα, ήταν σε συζητήσεις για την πώληση μεριδίου στο Singapore wealth Fund GIC Pte και την EQT AB, όπως δήλωσαν πηγές σε γνώση των συζητήσεων νωρίτερα φέτος.

«Πολλές μη γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν τακτικά στο ‘κυνήγι’ εταιρειών Mittelstand, αλλά πολλές αυτές αρνούνται να πουλήσουν», δήλωσε ο Jeffrey Fear, καθηγητής διεθνούς επιχειρηματικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Ένα από τα δυνατά σημεία των εταιρειών αυτών είναι το μότο «μια παγκόσμια προοπτική με τοπικές ρίζες».

Οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου συχνά δημιουργούν εξωτερικές εταιρείες για να διαφοροποιήσουν τον πλούτο τους μετά από ένα σημαντικό γεγονός ρευστότητας και οι Viessmanns έχουν ήδη δημιουργήσει τα μέσα για να πράξουν κάτι ανάλογο.

Εταιρεία χαρτοφυλακίου

Ίδρυσαν μια οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου το 2020 που τώρα διαχειρίζεται ένα τμήμα επιχειρηματικών κεφαλαίων —που ιδρύθηκε αρχικά το 2017— και μια μονάδα ακινήτων. Επίσης, επιβλέπει το ίδρυμα της οικογένειας, το οποίο πρόσφατα δώρισε χρήματα για να βοηθήσει στη στήριξη οικογενειών από την Ουκρανία.

Ο βραχίονας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, VC/O, έχει διαθέσει χρήματα σε funds με επενδύσεις σε επιχειρήσεις βαθιάς τεχνολογίας και νεοφυείς ενεργειακές εταιρείες. Η Viessmann Real Estate δημιουργήθηκε ως μέρος της αναδιάρθρωσης του 2020.

Εάν ολοκληρωθεί η συναλλαγή με την Carrier, η οικογένεια θα λάβει περίπου 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ προ φόρων. Οι Viessmanns σχεδιάζουν να διαθέσουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων σε μετρητά για φιλανθρωπία και την ομώνυμη επιχείρησή τους, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Είναι επίσης έτοιμοι να αποκτήσουν την κυριότητα ενός μεριδίου περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δημόσια διαπραγμάτευση της Carrier, τοποθετώντας τους μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της. Η μετοχή της εταιρείας έχει επιστρέψει ανοδικά κατά περισσότερο από 240% από τότε που αποχωρίστηκε από την United Technologies Corp. το 2020.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, αν και οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές την επανεξετάζουν για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας στην πράσινη τεχνολογία. Ο Maximilian Viessmann θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Carrier εάν ολοκληρωθεί η πώληση.

Η γερμανική βιομηχανική εταιρεία ανακοίνωσε επενδυτικά σχέδια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε πράσινες λύσεις, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Viessmann δεν έχουν ολοκληρώσει την οικοδόμηση της αυτοκρατορίας τους, παρόλο που παραχωρούν τον έλεγχο της επιχείρησης που τους οδήγησε στον πλούτο.

«Το να είσαι οικογενειακός επιχειρηματίας δεν είναι δουλειά, αλλά επάγγελμα», είπε ο Maximilian σε συνέντευξή του το 2021. «Έχω δανειστεί την ευθύνη για την εταιρεία μόνο από τις επόμενες γενιές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή