Τα στοιχήματα των hedge funds έναντι αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών έχουν πληγεί από απώλειες 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού τα ισχυρά κέρδη της Big Tech τροφοδότησαν μια απότομη ανάκαμψη στον κλάδο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Crispin Odey και ο James Hanbury είναι μεταξύ των διαχειριστών hedge funds που «κάηκαν» από ένα ράλι 16% στο Nasdaq Composite φέτος, καθώς ορισμένες μετοχές με υψηλά επίπεδα στοιχημάτων εναντίον τους, αψήφησαν τις απαισιόδοξες προσδοκίες.

Big Tech: Ποιοι κολοσσοί θα αντιμετωπίσουν σκληρότερο ρυθμιστικό έλεγχο

Η Microsoft και η Meta αυτή την εβδομάδα ήταν μεταξύ εκείνων που ανακοίνωσαν καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη, επεκτείνοντας ένα ισχυρό ράλι στη Wall Street. Τα τελευταία αποτελέσματα, αύξησαν την αγοραστική αξία των πέντε μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών κατά 1,9 τρισεκατομμυρία δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 31%.

Η αντιστροφή του κλίματος έρχεται μετά από μια δύσκολη περίοδο το 2022, όταν η αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε «κύμα φυγής» από εταιρείες υψηλής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η πίεση στις βασικές αγορές της Big Tech, όπως οι δαπάνες πληροφορικής και η ψηφιακή διαφήμιση, επιβάρυνε τον κλάδο, ωθώντας πολλές εταιρείες τεχνολογίας να προβούν σε σαρωτικές περικοπές θέσεων εργασίας.

Απώλειες για τους short sellers

«Το ράλι του κλάδου της τεχνολογίας έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες για τους short sellers», δήλωσε ο Peter Hillerberg, συνιδρυτής της ομάδας δεδομένων Ontex, η οποία υπολόγισε σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια τις συνολικές ζημιές.

Η Tesla, της οποίας τα ισχυρά ράλι ήταν εδώ και καιρό «πληγή» για τους short sellers, έπληξε και φέτος τους κερδοσκόπους, καθώς η μετοχή της αυξήθηκε κατά 33%.

Τα αρνητικά ή τα λεγόμενα short στοιχήματα, σε μεγάλο βαθμό από hedge funds, αντιπροσωπεύουν το 2,1% των μετοχών της Tesla, από 0,87% στην αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Meta Platforms, όπου τα short στοιχήματα έφτασαν στο πρόσφατο ανώτατο όριο του 0,6% της εταιρείας, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Πολλές μετοχές τεχνολογίας, σημείωσαν τεράστια κέρδη κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έκαναν τις μελλοντικές ταμειακές ροές των εταιρειών πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Στη συνέχεια, μια άνοδος του πληθωρισμού το 2022 και η επιθετική αύξηση των επιτοκίων για να τον τιθασεύσουν, οδήγησαν τις τιμές των μετοχών σε αντίστροφη θέση.

Ενώ οι περισσότερες από τις μετοχές υψηλής ανάπτυξης που οδήγησαν το τεχνολογικό ράλι της εποχής της πανδημίας παραμένουν πολύ κάτω από τις «κορυφές» τους, μια στενότερη τεχνολογική ανάκαμψη έχει σημειωθεί στις μεγαλύτερες, πιο κερδοφόρες εταιρείες. Η ισχυρή ανάκαμψη των μετοχών ημιαγωγών, παρά τις ελάχιστες ενδείξεις ότι ο κλάδος ανακάμπτει, έχει επίσης αιφνιδιάσει πολλούς επενδυτές.

Με τον πληθωρισμό να αποδεικνύεται επίμονα υψηλός, πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι  το ξεπούλημα σε μετοχές τεχνολογίας θα συνεχιζόταν φέτος. Ωστόσο, η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα οδήγησε την απόδοση του διετούς ομολόγου σε πτώση με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1987, καθώς οι επενδυτές κυνηγούσαν την ασφάλεια, ωθώντας τις μετοχές της τεχνολογίας πίσω.

Οι απώλειες

Τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου έχουν χάσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την Ontex, ενώ οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ενάντια σε επιχειρήσεις εξοπλισμού τεχνολογίας και αποθήκευσης έχασαν 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχήματα έναντι άλλων τμημάτων της τεχνολογικής βιομηχανίας των ΗΠΑ ανέρχονται σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Hanbury, ο οποίος σημείωσε μεγάλα κέρδη πέρυσι από θέσεις short, ανέφερε ότι είχε ανατρέψει τα short στοιχήματά του πριν από την έναρξη της χρονιάς, τα οποία είχαν περιορισμένες απώλειες.

Αφαίρεσε το στοίχημά του εναντίον της Tesla εξ ολοκλήρου μετά τις απώλειες φέτος, ενώ έχασε χρήματα στοιχηματίζοντας έναντι της απόδοσης του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου Cathie Wood’s Ark Innovation.

Άλλοι επενδυτές στρέφονται περισσότερο προς την τεχνολογία των ΗΠΑ, μια ένδειξη ότι το κλίμα για τον κλάδο αλλάζει.

«Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε εταιρείες τεχνολογίας, αλλά σε εξαιρετικά επιλεκτική βάση. Εταιρείες, όπως η Amazon και η Google έχουν ανακάμψει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι οι προοπτικές τους είναι πολύ καλύτερες μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Stephen Yiu, διευθυντής του ταμείου Blue Whale Growth.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή