Με την προεκλογική μάχη να «φουντώνει» όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια τους να κερδίσουν τη ψήφο των πολιτών και κυρίως της μεσαίας τάξης έχουν ρίξει στο προεκλογικό παιχνίδι το ισχυρό χαρτί της μείωση των φόρων την επόμενη τετραετία.

Και τα δυο κόμματα υπόσχονται μείωση των φορολογικών βαρών που θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μετά τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχθεί από την ακρίβεια.

Ποιοι φόροι συμψηφίζονται με τον ΕΝΦΙΑ

Ψηλά στη γαλάζια προεκλογική ατζέντα βρίσκονται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, το «κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης και μειώσεις στους φόρους συγκέντρωσης κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Η Κουμουνδούρου υπόσχεται τη θέσπιση ενιαίου αφορολόγητου ορίου 10.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους, μείωση ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης αλλά και αύξηση του φόρου στα μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ.

Ένα crash test στο πεδίο των φόρων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα εξής:

1. Αφορολόγητο όριο

Νέα Δημοκρατία

– Αύξηση αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για πάνω από 700.000 οικογένειες που έχουν παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Με βάση τις εξαγγελίες, το αφορολόγητο για το άγαμο χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Έτσι, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.

ΣΥΡΙΖΑ

– Στο πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 10.000 ευρώ, θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για εισοδήματα από την εργασία τους. Ένταξη στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης. υπόσχεται ενιαίο αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ και τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου 10.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέτρα υψηλού δημοσιονομικού κόστους.

2. Τέλος επιτηδεύματος.

Νέα Δημοκρατία

Σταδιακή κατάργηση έως το 2027. Συγκεκριμένα μειώνεται κατά 20% το 2025, 30% το 2026 και καταργείται στο τέλος της τετραετίας το 2027.

ΣΥΡΙΖΑ

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με βάση το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών

3. Αγρότες

Νέα Δημοκρατία

– Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

– Αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών κατά 60.000 έως το 2027.

– Επιστροφή ΕΦΚ στο Diesel στους αγρότες και για το 2023.

ΣΥΡΙΖΑ

– Μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς

– Επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών

– Επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες

4. Τεκμήρια

Νέα Δημοκρατία

– «Kούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1η Ιανουαρίου 2025 μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

5. Επιχειρήσεις

Νέα Δημοκρατία

Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%

ΣΥΡΙΖΑ

Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από το 5% στο 10%, και την προοδευτική του εξέλιξη έως 15%

6. Χρηματιστηριακές συναλλαγές

Νέα Δημοκρατία

Μείωση 50% (από 0,2% σε 0,1%) του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

7. Έμμεσοι φόροι

Νέα Δημοκρατία

Παρ’ ότι η μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δυο συντελεστών 11% και 22% περιλαμβανόταν στο πακέτο δεσμεύσεων της τρέχουσας τετραετίας της ΝΔ, χωρίς να υλοποιηθεί , δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ για την επόμενη 4ετία. Ωστόσο, στη συνέντευξή του (στον Αlpha) ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το παράθυρο των μειώσεων έμμεσων φόρων εφόσον προκύψουν δημοσιονομικά περιθώρια.

ΣΥΡΙΖΑ

– Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

– Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax