Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές σήμερα, με την απροσδόκητη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει το ταμειακό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,85% να επηρεάζει τις επενδυτικές διαθέσεις.

Οι δείκτες

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,87% και έκλεισε στις 7.270,9 μονάδες. Από την άλλη, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,12% για να κλείσει στις 29.157,95 μονάδες, αλλά ο Topix υποχώρησε κατά 0,12% στις 2.075,53 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με άνοδο 0,91% στις 2.524,39 μονάδες, καθώς ο πληθωρισμός της χώρας επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 14 μηνών, στο 3,7%. Ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 1,52% και έκλεισε στις 855,61 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech κέρδισε 0,32%. Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της HSBC αυξήθηκαν κατά 2,7%, μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο τους έτους. Η τράπεζα ανέφερε ότι αυτό περιελάμβανε την αναστροφή απομείωσης αξίας 2,1 δισ. δολαρίων που σχετίζεται με την προγραμματισμένη πώληση των εργασιών λιανικής τραπεζικής της στη Γαλλία και προσωρινό κέρδος 1,5 δισ. δολαρίων από την εξαγορά του βρετανικού βραχίονα της Silicon Valley Bank.

Αιφνιδίασε η Αυστραλία

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το επιτόκιο-στόχο της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,85%, δηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός στη χώρα είναι “ακόμη πολύ υψηλός”. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν σε μεγάλο βαθμό ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρούσε το επιτόκιο αναφοράς σταθερό στο 3,6%.

“Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν μια ευπρόσδεκτη μείωση του πληθωρισμού, η κεντρική πρόβλεψη παραμένει ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια προτού ο πληθωρισμός επιστρέψει στην κορυφή του εύρους στόχου- ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 4,5% το 2023 και 3% στα μέσα του 2025”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών μεταποίησης της Νότιας Κορέας για τον Απρίλιο αυξήθηκε στο 48,1, από 47,6 τον Μάρτιο. Παρά τη βελτίωση, ο δείκτης PMI της S&P Global για τους νοτιοκορεάτες κατασκευαστές παρέμεινε για δέκατο συνεχή μήνα κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

Επίσης, ο πληθωρισμός της Νότιας Κορέας υποχώρησε στο 3,7% τον Απρίλιο, χαμηλότερα από το 4,2% του Μαρτίου. Αυτό σηματοδότησε επίσης τον βραδύτερο ρυθμό πληθωρισμού εδώ και 14 μήνες και τον τρίτο συνεχόμενο μήνα μείωσης. Το ποσοστό ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 3,75%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές