Περαιτέρω συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη αποτυπώνεται στον δείκτης υπεύθυνωνπρομηθειών – PMI της S&P Global για τον μήνα Απρίλιο, παρόλο που οι τιμές των πρώτων υλών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τρία χρόνια.

Ευρωζώνη: Πατάει «γκάζι» η ευρωπαϊκή ανάκαμψη

Συγκεκριμένα, ο PMI υποχώρησε στο 45,8 τον Απρίλιο από 47,3 τον Μάρτιο, ελαφρώς πιο πάνω από την προκαταρκτική ένδειξη για 45,5 σημαντικά, όμως, χαμηλότερα από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και μάλιστα για 10ο συνεχόμενο μήνα.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, και ο οποίος ενσωματώνεται στον σύνθετο PMI που αναμένεται την Πέμπτη και θεωρείται χαρακτηριστική ένδειξη οικονομικής υγείας, έπεσε πίσω κάτω από το σημείο νεκρού σημείου στο 48,5 από 50,4, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτή η πτώση είχε αρκετά ευρεία βάση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, με τους περιφερειακούς δείκτες PMI στη Γαλλία και στην Ιταλία να υποδεικνύουν επίσης πτώση της παραγωγής, ενώ η παραγωγή στη Γερμανία και στην Ισπανία ήταν σχεδόν στάσιμη», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.

Το κόστος των εισροών που πέφτει με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020 σημαίνει ότι τα εργοστάσια αύξησαν οριακά τις τιμές τους, ωστόσο η ζήτηση εξακολουθεί να αποδυναμώνεται. Ο δείκτης τιμών παραγωγής υποχώρησε στο χαμηλό 29 μηνών στις 51,6 μονάδες από 53,4.

Σύμφωνα πάντως με τον οικονομολόγο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν λόγο να χαλαρώσουν, καθώς, όπως επισημαίνει, τόσο τα στοιχεία τιμών των υπηρεσιών flash PMI για τον Απρίλιο όσο και τα στοιχεία της Eurostat που είναι διαθέσιμα έως τον Μάρτιο για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών συνεχίζουν να δείχνουν έντονες πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή