Απρόσμενη επιτάχυνση καταγράφηκε στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αυτόν τον μήνα, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών του μπλοκ κατέγραψε σημαντική αύξηση της ζήτησης, αντισταθμίζοντας τη βαθύτερη ύφεση που παρατηρείται στη μεταποίηση.

Ο  τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται ενδεικτικός της συνολικής οικονομικής ευρωστίας, εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών τον Απρίλιο, στο 54,4 από το 53,7 που ήταν τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτό ήταν πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Οι δείκτες HCOB Purchasing Managers’ Indices για την ευρωζώνη δείχνουν μια πολύ φιλική συνολική εικόνα μιας οικονομίας που συνεχίζει να ανακάμπτει», σχολίασε ο δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.

«Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η ανάπτυξη είναι πολύ άνισα κατανεμημένη. Για παράδειγμα, το χάσμα μεταξύ του μερικώς αναπτυσσόμενου τομέα των υπηρεσιών από τη μια πλευρά και του εξασθενημένου μεταποιητικού τομέα από την άλλη έχει διευρυνθεί περαιτέρω», υπογράμμισε.

Ευρωζώνη: Η βιομηχανική παραγωγή επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Φεβρουάριο

Στα επιμέρους στοιχεία, για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό τους προσωπικού με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάιο. Ο δείκτης απασχόλησης αναπήδησε στο 54,7 τον Απρίλιο από 53,3.

Ο PMI που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 56,6 αυτόν τον μήνα από 55,0.

Παρά το υψηλό κόστος ζωής στην περιοχή, η ζήτηση για υπηρεσίες βελτιώθηκε καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων ανήλθε στο υψηλό ενός έτους στο 55,8 από 54,2.

Πρόβλημα στη μεταποίηση

Στον αντίποδα ο μεταποιητικός κλάδος καταγράφει σημαντική μείωση στη ζήτηση. Ο επιμέρους PMI του κλάδου μειώθηκε στο 45,5 από 47,3, το χαμηλότερο από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού εδραίωσε την επιρροή της στον κόσμο πριν από τρία χρόνια.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI και είχε περάσει δύο μήνες σε θετικό έδαφος, έπεσε στο 48,5 από 50,4.

Πτώση στο κόστος

Σημειώνεται επίσης, ότι οι περαιτέρω βελτιώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού είχαν ως αποτέλεσμα το κόστος των πρώτων υλών να μειωθεί με τον πιο απότομο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, έτσι τα εργοστάσια αύξησαν οριακά μόνο τις χρεώσεις τους. Ο δείκτης τιμών παραγωγής μειώθηκε στο 51,8 από 53,4, το χαμηλότερο από τα τέλη του 2020.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν ανάσα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι μάχονται να ρίξουν τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση στις 4 Μαΐου, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συγκλίνουν σε μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, ακόμη κι αν μια μεγαλύτερη κίνηση δεν έχει ακόμη βγει από το τραπέζι, ανέφεραν στο Reuters πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή