Στη Γαλλία η χθεσινή μέρα θεωρήθηκε από πολλούς όχι μόνο ως η Γιορτή της Πρωτομαγιάς, αλλά και ως η 13η μεγάλη διαμαρτυρία για το συνταξιοδοτικό. Θα μείνει στα χρονικά σαν η μαζικότερη κινητοποίηση με 800.000 πολίτες στους δρόμους, (για το υπουργείο Εσωτερικών), πάνω από 2 εκατομμύρια (για τα Συνδικάτα). Θα παραμείνει όμως στις μνήμες και για τη μεγάλη βαρβαρότητα με φωτιές, βία, καταστροφές, 540 συλλήψεις και 61 τραυματισμένους πολίτες.

Να σημειώσουμε ότι τα βίαια επεισόδια συνέβησαν κυρίως στις προπομπές, στο μπροστινό μέρος των πορειών όπου είχαν συγκεντρωθεί οι μαυροφορεμένοι «μπλακ-μπλοκς», τους οποίους ο Νομάρχης Παρισίων Λωράν Νινιέζ υπολογίζει στις 2.000 συνολικά. Στο μεγαλύτερο υπόλοιπο μέρος των πομπών, οι πορείες εξελίχθηκαν ειρηνικά.

Ανυποχώρητοι οι Γάλλοι για το συνταξιοδοτικό, νέες απεργίες τον Ιούνιο

Χρήση drones από τις αστυνομικές δυνάμεις

Το καινούργιο για τη χθεσινή Πρωτομαγιά ήταν η χρήση drones από την αστυνομία, αλλά και ο μεγάλος αριθμός τραυματιών στους αστυνομικούς. Στους 406 έφθασαν συνολικά οι τραυματίες στους αστυνομικούς, εκ των οποίων 259 στο Παρίσι, με 31 στο νοσοκομείο και έναν με πολύ σοβαρά εγκαύματα.

Έτσι το σωματείο αστυνομικών «Αλιάνς» μίλησε για «Πρωτομαγιά Αποκάλυψης». Στοιχεία που ερμηνεύουν έμμεσα τη στρατηγική του νέου Νομάρχη Νυνιέζ που επέβαλε τον περιορισμό στη χρήση των πιο επικίνδυνων κατασταλτικών μέσων, όπως ορισμένες βόμβες κρότου-λάμψης.

Ερωτηθείς για τη χρήση των drones σε πρωινή εκπομπή στο γαλλικό ραδιόφωνο France Info, ο Νομάρχης εξήγησε ότι υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο για τη χρήση τους, καθώς και για το χρονικό διάστημα που διατηρούνται οι λήψεις. Πρόσθεσε ότι η χρήση τους αποδείχθηκε ήδη πολύτιμη για την μετακίνηση των ανδρών στα σημεία που παρατηρείται ανάγκη, ενώ παράλληλα αποτελούν πολύτιμη εμπειρία για τη μελλοντική τους χρήση στους Ολυμπιακούς του 2024.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα