Δεν φαίνεται να ξεμπερδεύει εύκολα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του από τις συνεχιζόμενες εργατικές αντιδράσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έχει περάσει και πλέον σχεδιάζει να υλοποιήσει άμεσα στην πράξη, αυξάνοντας τα χρόνια που απαιτούνται για συνταξιοδότηση.

Έτσι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 6 Ιουνίου, με βάση σημερινές αποφάσεις των συνδικάτων.

Μακρόν: Μέχρι το φθινόπωρο θα «καλπάζει» ο πληθωρισμός των τροφίμων

Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν δύο ημέρες πριν από την ψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση πρότασης υπέρ της ανάκλησης του νέου νόμου για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Τα συνδικάτα έθεσαν επίσης δέσμη όρων και προϋποθέσεων για να παραστούν από κοινού σε συνάντηση με τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελίζαμπετ Μπορν.

Ωστόσο κάθε συνδικάτο έχει την διακριτική ευχέρεια να συναντηθεί μόνο του με την πρωθυπουργό. Κάτι που φαίνεται πως έχει ήδη αποφασίσει να κάνει το συνδικάτο CFDT που ιστορικά πρόσκειται στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η πρόταση για δημοψήφισμα

Τέλος αύριο 3 Μαΐου το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας θα κρίνει αν είναι αποδεκτό το αίτημα της αριστερής αντιπολίτευσης για την διενέργεια δημοψηφίσματος επί του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες πρόσφυγες της αντιπολίτευσης στην γαλλική δικαιοσύνη κατά του νέου νόμου.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει στην πάγια θέση της ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει γίνει νόμος του κράτους και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση