Αποθήκες πετρελαίου φλέγονται τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία καθώς και οι δύο πλευρές κλιμακώνουν την στρατιωτική αναμέτρησή τους επιστρατεύοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο να πλήξουν κρίσιμες υποδομές ενόψει της προγραμματισμένης εαρινής αντεπίθεσης του Κιέβου κατά των ρωσικών δυνάμεων που ελέγχουν ένα σημαντικό τμήμα της χώρας.

Δεκάδες πυροσβέστες έδωσαν μάχη με μια τεράστια φωτιά για την οποία οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν ότι προκάλεσε ένα ουκρανικό drone το οποίο συνετρίβη σε τερματικό σταθμό πετρελαίου που βρίσκεται στη ρωσική πλευρά της γέφυρας που κατασκεύασε η Μόσχα στην κατεχόμενη Κριμαία.

Ρωσία: Το απίστευτο δίκτυο με εικονικές εταιρείες μέσω του οποίου παρακάμπτει τις κυρώσεις

Στην Ουκρανία, επίσης μια αποθήκη καυσίμων παραδόθηκε στις φλόγες μετά από μια ύποπτη επίθεση ρωσικού drone στην κεντρική πόλη Kropyvnytskyi.

Σε άλλο τμήμα της Ουκρανίας, ένα διοικητικό κτίριο στη νότια περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ χτυπήθηκε από drone και ανεφλέγη. Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε 21 από τα 26 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι δύο πλευρές εξαπολύουν επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας από την περασμένη εβδομάδα εν αναμονή της επερχόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας, που αναμένεται να αποτελέσει μια από τις πιο αποφασιστικές φάσεις του πολέμου.

Μετά από μια ηρεμία σχεδόν δύο μηνών, η Ρωσία εκτόξευσε ένα κύμα πυραύλων πριν τα ξημερώματα την περασμένη Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένου ενός που σκότωσε 23 πολίτες ενώ κοιμόντουσαν σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ουμάν εκατοντάδες μίλια από το μέτωπο.

Το Σάββατο, μια ύποπτη επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους προκάλεσε φωτιά σε ρωσικό τερματικό σταθμό πετρελαίου στην κατεχόμενη Κριμαία. Τη Δευτέρα, η Ρωσία χτύπησε δεκάδες σπίτια και μια βιομηχανική επιχείρηση στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ που το Κίεβο δεν προσδιόρισε. Και οι εκρήξεις έχουν εκτροχιάσει εμπορευματικά τρένα στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες δύο συνεχόμενες ημέρες.

Η Μόσχα δήλωσε ότι οι επιθέσεις της μεγάλης εμβέλειας έπληξαν στρατιωτικούς στόχους, αν και δεν έχει προσκομίσει στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Το Κίεβο δεν σχολίασε τις επιθέσεις στη Ρωσία ή την Κριμαία, αλλά λέει ότι η καταστροφή υποδομών που υποστηρίζουν τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία είναι μέρος της προετοιμασίας για την προγραμματισμένη χερσαία επίθεση, που είναι έτοιμη να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

Στις φλόγες εγκαταστάσεις

Φλόγες και μαύρος καπνός έχουν κατακλύσει μεγάλες δεξαμενές με κόκκινες προειδοποιήσεις για το “Εύφλεκτο” περιεχόμενό τους, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αποθήκη καυσίμων κοντά στη γέφυρα της Κριμαίας.

«Η πυρκαγιά έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη δυσκολία», δήλωσε ο Βενιαμίν Κοντράτιεφ, κυβερνήτης της περιοχής του Κρασνοντάρ, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Όπως είπε, 188 πυροσβέστες δίνουν μάχη με την πυρκαγιά χρησιμοποιώντας συστήματα με αφρό. Κάλεσε δε τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να διαταχθεί η εκκένωση του κοντινού χωριού Βόλνα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ανέφερε ότι η φωτιά προκλήθηκε από ένα drone που έπεσε στις εγκαταστάσεις. Η Μόσχα είχε επίσης κάνει λόγο για ένα άλλο drone που είχε προκαλέσει μια τεράστια πυρκαγιά το Σάββατο στην Κριμαία, στη Σεβαστούπολη, σε ναυτική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Στην Ουκρανία, ο κυβερνήτης της κεντρικής περιοχής Kirovohrad είπε ότι τρία ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσπάθησαν να χτυπήσουν μια εγκατάσταση πετρελαίου στην κύρια πόλη της περιοχής Kropyvnytskyi και ότι από την επίθεση ξέσπασε τεράστια φωτιά.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η αεράμυνα της έχει εξουδετερώσει ως επί το πλείστον τις τελευταίες επιθέσεις, ειδικά γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο.

«Όλοι οι εχθρικοί στόχοι εντοπίστηκαν και καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο γύρω από την πρωτεύουσα», δήλωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου το πρωί της Τετάρτης.

Τους τελευταίους πέντε μήνες, οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας παρέμειναν ως επί το πλείστον σε άμυνα, ενώ η Ρωσία εξαπέλυσε μια τεράστια, σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένη χειμερινή επίθεση, καταλαμβάνοντας λίγο νέο έδαφος παρά την πιο αιματηρή μάχη πεζικού στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεσή του, το Κίεβο έχει δημιουργήσει μια δύναμη με χιλιάδες φρέσκα στρατεύματα εκπαιδευμένα σε δυτικές βάσεις και οπλισμένα με εκατοντάδες νέα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα που προμηθεύονται από τη Δύση. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει βαριές οχυρώσεις σε όλο το μήκος της πρώτης γραμμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα