Τον νόμο για την υποστήριξη παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο του σχεδίου που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο στις 20 Μαρτίου, για την επείγουσα παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία. Στόχος είναι να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ξαναγεμίσουν τα αποθέματά τους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την εισαγωγή στοχευμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, ο νόμος στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ και στην αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης πυρομαχικών και πυραύλων καθώς και των στοιχείων τους. Θα υποστηρίξει την απομάκρυνση των αποθεμάτων από τα κράτη μέλη και την κοινή προμήθεια πυρομαχικών.

Ουκρανία: Ο πόλεμος έχει «στεγνώσει» τα οπλοστάσια της Ευρώπης

Στο πλευρό της Ουκρανίας

«Η Ουκρανία αντιστέκεται ηρωικά στον βάναυσο Ρώσο εισβολέα. Στεκόμαστε στην υπόσχεσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της, για όσο χρόνο χρειαστεί. Αλλά οι γενναίοι στρατιώτες της Ουκρανίας χρειάζονται επαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό για να υπερασπιστούν τη χώρα τους» σχολιάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσθέτει ότι Ευρώπη εντείνει την υποστήριξή της σε τρεις άξονες:

«Πρώτον, τα κράτη μέλη παραδίδουν πρόσθετα πυρομαχικά από τα υπάρχοντα αποθέματά τους, με τη νέα υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Δεύτερον, μαζί με τα κράτη μέλη, θα προμηθευτούμε από κοινού περισσότερα πυρομαχικά για την Ουκρανία – και διαθέτουμε ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ για αυτό. Και σήμερα, παραδίδουμε στην τρίτη πίστα. Ενίσχυση και επιτάχυνση της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής πυρομαχικών στην Ευρώπη» υπογραμμίζει.

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία «γαλβανίζει» την αμυντική βιομηχανία της «ατμομηχανής της Ευρώπης»

Ειδικότερα, θα ενισχύσει την ικανότητα της αμυντικής βιομηχανίας της Ένωσης να διασφαλίζει την έγκαιρη προμήθεια πυρομαχικών και πυραύλων.

Η παρούσα πρόταση νέου κανονισμού περιλαμβάνει:

  1. Ένα μέσο για την οικονομική υποστήριξη της ενίσχυσης των ικανοτήτων βιομηχανικής παραγωγής της Ένωσης για τα σχετικά αμυντικά προϊόντα·
  2. Έναν μηχανισμό χαρτογράφησης, παρακολούθησης και καλύτερης πρόβλεψης της ύπαρξης σημείων συμφόρησης σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού.
  3. Την εισαγωγή προσωρινού ρυθμιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της έλλειψης προμήθειας πυρομαχικών.

Προϋπολογισμός

Η Επιτροπή προτείνει να διατεθεί προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Αυτός ο προϋπολογισμός προέρχεται από την ανακατανομή διαφορετικών μέσων, ιδίως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και του μελλοντικού EDIRPA.

Ο προτεινόμενος κανονισμός περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανικής ενίσχυσης της παραγωγής πυρομαχικών και πυραύλων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων εισροής τους. Θα παρασχεθεί οικονομική στήριξη με τη μορφή επιχορηγήσεων σε διάφορους τύπους δράσεων που συμβάλλουν στις προσπάθειες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας να αυξήσει τις παραγωγικές της ικανότητες και να αντιμετωπίσει τα εντοπισμένα σημεία συμφόρησης.

Θα παρασχεθεί οικονομική στήριξη σε δράσεις που συμβάλλουν σε:

  • Βελτιστοποίηση, επέκταση, εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση ή επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων παραγωγικών δυνατοτήτων·
  • Δημιουργία νέων παραγωγικών ικανοτήτων.
  • Δημιουργία διασυνοριακών βιομηχανικών συμπράξεων, μεταξύ άλλων μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με στόχο, για παράδειγμα, την εξασφάλιση πρόσβασης ή την κράτηση αποθεμάτων στρατηγικών συστατικών ή πρώτων υλών·
  • Δημιουργία και διάθεση δεσμευμένων παραγωγικών ικανοτήτων αυξανόμενης τάσης.
  • Διαδικασίες δοκιμής ή επισκευής (για την αντιμετώπιση της απαρχαιότητας) με σκοπό τη χρήση των υπαρχόντων πυρομαχικών και πυραύλων·
  • Επανεκπαίδευση και αναβάθμιση του σχετικού εργατικού δυναμικού.
  • Επιπλέον, ο νόμος θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για εταιρείες της ΕΕ στον τομέα των πυρομαχικών και των πυραύλων, ενδεχομένως μέσω μιας ειδικής εγκατάστασης, του «Ramp-up Fund». Αυτό το ταμείο θα έχει ως στόχο να στηρίξει τις επιχειρήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού πυρομαχικών και πυραύλων ώστε να έχουν πρόσβαση τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτική χρηματοδότηση, για να επιταχύνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα