Απότομα συρρικνώθηκε το έλλειμμα των εμπορικών συναλλαγών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 9,1% στα 64,2 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 70,6 δισ. δολάρια αντί για 70,5 δισ. δολάρια όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Απειλείται το Δολάριο;

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1% στα 256,2 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αγαθών εκτινάχθηκαν κατά 3,1% στα 174,3 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. δολάρια, ενισχύοντας τις αποστολές βιομηχανικών προμηθειών και υλικών.

Αυξήθηκαν επίσης οι εξαγωγές μηχανοκίνητων οχημάτων, εξαρτημάτων και κινητήρων. Οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,1 δισ. δολάρια σε ρεκόρ 81,8 δισ. δολαρίων, χάρη στα ταξίδια και τις μεταφορές.

Υποχώρηση εισαγωγών

Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,3% στα 320,4 δισ. δολάρια, με τα αγαθά να υποχωρούν κατά 0,5% στα 260,9 δισ. δολάρια. Η μείωση των εισαγωγών τον Μάρτιο πιθανά να σηματοδοτεί την εξασθένηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, καθώς αρχίζουν να γίνονται αισθητές οι σωρευτικές επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων που εκδηλώνονται μεταγενέστερα από τις αυξήσεις.

Οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκαν κατά 1,9 δισ. δολάρια ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και οργανικών χημικών προϊόντων.

Ωστόσο, οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. δολάρια και αφορούν κυρίως τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα λοιπά κλωστοϋφαντουργικά είδη ένδυσης και τα είδη οικιακής χρήσης. Οι εισαγωγές κινητών τηλεφώνων και άλλων οικιακών ειδών μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,1 δισ. δολάρια στα 59,5 δισ. δολάρια, υποστηριζόμενες από τα ταξίδια. Οι υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν.

Προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 4,4% σε 99,4 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές πετρελαίου σε πραγματικό δολάριο ήταν οι υψηλότερες από το 1994. οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Η υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στο 1,1% του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο. Το εμπόριο συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, μια τάση που οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα διατηρηθεί και σε αυτό το τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή