Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αγορά εργασίας σταδιακά αμβλύνεται εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία περιορίζουν τη ζήτηση στην οικονομία.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 13.000 στις 242.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 240.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Παρόλα αυτά αλλά και τις σωρευτικές επιπτώσεις της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

Υπήρχαν 1,6 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Μάρτιο, ανέφερε η κυβέρνηση την Τρίτη, πολύ πάνω από το εύρος 1,0-1,2 που σύμφωνα με τους οικονομολόγους είναι σύμφωνο με μια αγορά εργασίας που δεν δημιουργεί υπερβολικό πληθωρισμό.

Σφικτή αγορά εργασίας

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία ημέρα η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης στο εύρος 5,00%-5,25%, και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να σταματήσει τις περαιτέρω αυξήσεις. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η αγορά εργασίας παραμένει πολύ σφιχτή», αλλά σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας επανέρχονται σε καλύτερη ισορροπία».

Η έκθεση αποζημιώσεων δεν έχει καμία σχέση με την έκθεση για την απασχόληση, η οποία έχει προγραμματιστεί να δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters με οικονομολόγους, οι μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 180.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα μετά την αύξηση κατά 236.000 τον Μάρτιο. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να έχει σκαρφαλώσει στο 3,6% από 3,5% τον Μάρτιο.

Μια ξεχωριστή έκθεση της παγκόσμιας εταιρείας outplacement Challenger, Gray & Christmas την Πέμπτη έδειξε ότι οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν 66.995 περικοπές θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, μειωμένες κατά 25% από τον Μάρτιο. Οι απολύσεις, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 176% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Οι περισσότερες απολύσεις καταγράφηκαν στον κλάδο λιανικής, όπου οι περικοπές θέσεων εργασίας αυξήθηκαν κατά 270% σε 14.689 από τον Μάρτιο. Ακολούθησε ο κλάδος της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ