Ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2023 η Shell, επεκτείνοντας τα αποτελέσματα ρεκόρ του 2022 που της απέφερε η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η οποία ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Zητάει 1 δισ. δολάρια από την Shell για την ανοικοδόμησή της

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών για 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Την ίδια περίοδο του 2022 το αντίστοιχο μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 9,1 δισ. δολάρια εκατομμυρίων και 9,8 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι μετοχές της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας έχουν αλλάξει ελάχιστα μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Σε συνδυασμό με μετρητά, η Shell διατήρησε το ποσοστό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της σταθερό στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες και διατήρησε το μέρισμα αμετάβλητο στα 0,2875 δολάρια ανά μετοχή.

Οι Big Oil

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο CEO της εταιρείας, Wael Sawan, είπε ότι η εταιρεία «απέφερε ισχυρά αποτελέσματα και ισχυρή λειτουργική απόδοση, σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης αστάθειας, ενώ συνέχισε να παρέχει ζωτικής σημασίας προμήθειες ασφαλούς ενέργειας».

Δυο μέρες νωρίτερα, την προηγούμενη Τρίτη, η ανταγωνίστριά της BP, ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με ισχυρές συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι μετοχές της BP υποχώρησαν, καθώς η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τις αγορές μετοχών της.

Οι Big Oil έσπασαν τα προηγούμενα ετήσια ρεκόρ κερδών το 2022 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αστάθειας στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον απόηχο της κλιμάκωσης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Shell δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 39,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όλο το 2022, πολύ πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ κερδών των 28,4 δισεκατομμυρίων του 2008, υπερδιπλάσια από τα κέρδη του 2021, ύψους 19,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα στελέχη της Big Oil προσπάθησαν συστηματικά να υπερασπιστούν τα φουσκωμένα κέρδη τους απέναντι στον καταιγισμό από επικρίσεις, προβάλλοντας τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και κινδυνολογώντας ότι οι υψηλότεροι φόροι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή