Χαμηλότερα από τα αποτελέσματα του 2022, αλλά σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε η πετρελαϊκή BP την Τρίτη για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός κατέγραψε κέρδη, 4,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επηρέασαν αρνητικά. Σημειώνεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους τα κέρδη της ήταν 4,8 δισ. δολ. και το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν 6,2 δισ. δολ. Σύμφωνα με τη Refinitiv, οι αναλυτές ανέμεναν ότι η BP θα παρουσίαζε κέρδη 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τη Refinitiv.

«Κλείνει» το μάτι στις ΑΠΕ η BP – Ποια είναι τα σχέδια του πετρελαϊκού κολοσσού

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έρχονται μετά από ένα χρόνο τεράστιας κερδοφορίας για τις Big Oil . Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας έσπασαν προηγούμενα ετήσια ρεκόρ το 2022 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ασταθούς τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η BP σημείωσε ετήσια κέρδη 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι — υπερδιπλασιάζοντας τα κέρδη που καταγράφηκαν το 2021. Το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ κερδών της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας ήταν 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008.

«Σπάνε τα κοντέρ» οι Big Oil: Κέρδη όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας

Στην αντεπίθεση περνούν οι εταιρείες

Τα στελέχη της Big Oil προσπάθησαν έκτοτε να υπερασπιστούν τα μεγάλα κέρδη τους εν μέσω καταιγισμού επικρίσεων, υπογραμμίζοντας συνήθως τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και υποστηρίζοντας  ότι οι υψηλότεροι φόροι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επενδύσεις.

Η BP, η οποία ήταν ένας από τους πρώτους ενεργειακούς γίγαντες που ανακοίνωσε τη φιλοδοξία να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές « μέχρι το 2050 ή νωρίτερα », δήλωσε στον απόηχο των ετήσιων κερδών ρεκόρ της ότι τώρα σχεδιάζει να περιορίσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies άνοιξε τη σεζόν ανακοίνωσης κερδών για τις Big Oil με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών. Η εταιρεία ανέφερε μείωση 27% στα καθαρά έσοδα στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων τιμών των ορυκτών καυσίμων.

Η βρετανική Shell και η νορβηγική Equinor αναμένεται να παρουσιάσουν τα τριμηνιαία κέρδη τους την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή