Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον οποίο κατηγορούν πολλοί Γερμανοί εξαιτίας της φιλίας του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχασε την Πέμπτη μια δίκη με την Μπούντεσταγκ, απωλώντας τη δυνατότητα να διατηρήσει ένα γραφείο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, το οποίο του αφαιρέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σρέντερ, είχε καταθέσει μήνυση κατά της απόφασης της επιτροπής προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής της Μπούντεσταγκ να αποσύρει τα προνόμιά του μετά την άρνησή του να αποστασιοποιηθεί από τον Πούτιν όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πολωνία – Γερμανία: Η άγρια βεντέτα στην καρδιά της Ευρώπης

Εχασε τη δίκη

Η Μπούντεσταγκ είχε αναφέρει ότι ο Σρέντερ, σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος από το 1998 έως το 2005, δεν εκτελούσε πλέον καθήκοντα με την ιδιότητά του ως πρώην καγκελάριος, επομένως δεν άξιζε πλέον και τα προνόμια ενός δημόσιου αξιώματος.

Ένα διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου απέρριψε την αγωγή του Σρέντερ, λέγοντας ότι δεν ήταν πεπεισμένο ότι είχε το δικαίωμα να απολαμβάνει τα οφέλη ενός πρώην αξιώματος.

«Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι θα παραβιαζόταν η συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιονομική κυριαρχία της Bundestag», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Φίλος του Πούτιν

Ο Σρέντερ έχει περιγράψει τον Πούτιν ως προσωπικό φίλο. Πέρυσι, επισκέφτηκε τον Ρώσο ηγέτη στη Μόσχα και είπε στη συνέχεια ότι η Ρωσία ήθελε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Σρέντερ ως «αηδιαστική».

Ο πρώην καγκελάριος επικρίθηκε επί μακρόν για τους στενούς δεσμούς του με τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Ο Σρέντερ αποχώρησε πέρυσι από το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και αρνήθηκε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom.

Τον Μάρτιο, το SPD αποφάσισε ότι ο Σρέντερ μπορούσε να παραμείνει μέλος του κόμματος καθώς δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα. Ένα τοπικό τμήμα του SPD είχε προσπαθήσει να τον εκδιώξει, χωρίς όμως επιτυχία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα