Υποχωρεί με γοργό ρυθμό η τιμή του χρυσού μετά την ανακοίνωση των προσλήψεων, οι οποίες ήταν περισσότερες από το αναμενόμενο, μετριάζοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο χρυσός σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,8% στα 2.015,20 δολάρια η ουγγία  αλλά σημείωσε άνοδο 1,3% σε επίπεδο εβδομάδας, αφού εκτινάχθηκε στα 2.072,19 δολάρια την Πέμπτη, λίγο πιο κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 2.072,49 δολαρίων, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι ο κύκλος των αυξήσεων μπορεί να τελειώσει.

Ομόλογα ΗΠΑ: Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν κατά 1,6% στα 2.022,50 δολάρια.

Όμως τα κέρδη αυτά αντιστράφηκαν γρήγορα, καθώς οι εργοδότες στις ΗΠΑ αύξησαν τις προσλήψεις τον Απρίλιο, αυξάνοντας παράλληλα τους μισθούς.

«Τα στοιχεία δεν θα οδηγήσουν τη Fed σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά πιθανότατα θα υπενθυμίσουν στους οπαδούς της μείωσης των επιτοκίων να κατασταλάξουν λίγο και αυτό πιέζει τον χρυσό, που ως επένδυση δεν έχει απόδοση όπως τα ομόλογα» εξηγεί στο Reuters  ο Tai Wong, ανεξάρτητος trader μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Επίσης, επιβαρύνοντας τον χρυσό, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

«Όσον αφορά το μέλλον, κάθε οικονομικό στοιχείο που υποδεικνύει επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας  και επομένως μειώσεις επιτοκίων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να στηρίξει την τιμή του χρυσού. Αντίθετα, οι θετικές εκπλήξεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν τις τιμές, σημειώνει  ο Alexander Zumpfe, έμπορος πολύτιμων μετάλλων στην Heraeus.

Η προσοχή επίσης των επενδυτών είναι στραμμένη στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους. «Αν δούμε περαιτέρω πανικό γύρω από το ανώτατο όριο χρέους ή τις αμερικανικές τράπεζες, κρατηθείτε, καθώς φοβάμαι ότι η αντίδραση των τιμών θα μπορούσε να γίνει δυσάρεστη γύρω από αυτά τα υψηλά και να τιμωρήσει τους ταύρους και τις αρκούδες», εξηγεί ο Matt Simpson, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην City Index, προειδοποιώντας ότι σε «περιόδους έντονης πίεσης, όλες οι αγορές, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής  του χρυσού, μπορεί να κινηθούν πτωτικά»

Το ασήμι σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,8% στα 25,59 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 2,1% στα 1.060,61 δολάρια, ενώ το παλλάδιο κέρδισε 2,7% στα 1.487,69 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές