Σε ύψος ρεκόρ ανήλθαν οι εξαγωγές της Αυστραλίας προς την Κίνα τον Μάρτιο, καθώς οι Κινέζοι αγοραστές επέλεξαν να προμηθευτούν από την χώρα αυτή προϊόντα από άνθρακα μέχρι σιδηρομετάλλευμα, καθώς ξεπάγωσαν οι διμερείς σχέσεις.

Οι εξαγωγές της Αυστραλίας στην Κίνα έφτασαν τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (12,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) τον Μάρτιο, αυξημένες κατά 28% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 31% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη.

Αυστραλία: Απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων

Ιστορικό ρεκόρ

Η αξία των εξαγωγών της Αυστραλίας προς την Κίνα σε μηνιαία βάση είναι η υψηλότερη από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1988.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές θερμικού άνθρακα προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 122% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και διαμορφώθηκαν στα 238 εκατομμύρια δολάρια. Οι εξαγωγές σφαιριδίων και χονδρόκοκκου σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα αυξήθηκαν επίσης κατά 28% και 22,5%, αντίστοιχα, στα 380 εκατομμύρια δολάρια και 973 εκατομμύρια δολάρια.

Το αυξημένο διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έρχεται καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Καμπέρας έχουν χαλαρώσει μετά από περισσότερα από δύο χρόνια εντάσεων και «παγώματος».

Στις αρχές του 2020, ο τότε πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση της Covid-19 -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Ουχάν- που απείλησε να αμφισβητήσει την αφήγηση του Πεκίνου για το πώς ξέσπασε η πανδημία που κόστισε τελικά εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη και συνεχίζει να απασχολεί τα συστήματα υγείας όλων των χωρών τρία χρόνια μετά.

Η κινεζική κυβέρνηση απάντησε ότι το αίτημα του Μόρισον ήταν «πολιτική χειραγώγηση» και έκτοτε επέβαλε μια σειρά εμπορικών περιορισμών στα αυστραλιανά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κριθαριού, των αστακών και του άνθρακα.

Ωστόσο ο «πάγος» στις σχέσεις των δύο χωρών άρχισε να «λιώνει» από πέρυσι, όταν το Εργατικό Κόμμα ανέβηκε στην εξουσία στην Αυστραλία. Νωρίτερα φέτος, το Πεκίνο ήρε όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς στις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία, τερματίζοντας μια ανεπίσημη απαγόρευση.

Σημαντικές εμπορικές συναλλαγές

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο του εμπορίου της στο εξωτερικό, σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Η Αυστραλία από την άλλη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εμπορευμάτων της Κίνας. Αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα πέμπτο των εισαγωγών θερμικού άνθρακα της Κίνας πριν επιβληθούν οι εμπορικοί περιορισμοί.

Στο σιδηρομετάλλευμα, παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής για την Κίνα ακόμη και όταν οι σχέσεις επιδεινώθηκαν. Το 2022, η Κίνα αγόρασε 1,1 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος, το 65% των οποίων ήταν από την Αυστραλία.

Για το Πεκίνο, τα εμπορεύματα από την Αυστραλία είναι σημαντικά για τις προσπάθειές του ασιατικού γίγαντα να αναζωογονήσει την οικονομία που έχει πληγεί από την πανδημία. Το σιδηρομετάλλευμα, για παράδειγμα, είναι ζωτικό συστατικό της χαλυβουργίας της. Με την Κίνα να ξεκινά έναν νέο γύρο επενδύσεων σε υποδομές για να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από την πανδημία, η ανάγκη του Πεκίνου για αυτή την πρώτη ύλη δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή