Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να επιδοτήσει το 80% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για ενεργοβόρες εταιρείες, σε μια πρόταση που ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και σε επίπεδα ο Ευρώπης ανοίγοντας την ψαλίδα με χώρες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοια μέτρα.

Σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη, αλλά άκρως αμφισβητούμενη πρόταση που δημοσιεύθηκε από τον υπουργό Οικονομίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ , σε μεγάλο μέρος της γερμανικής βιομηχανίας θα προσφερθεί ηλεκτρική ενέργεια σε επιδοτούμενη τιμή 0,06 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) έως το 2030. Το σχέδιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 25-30 δισ. ευρώ, στοχεύει στην ενίσχυση των Γερμανών κατασκευαστών σε τομείς όπως τα χημικά, ο χάλυβας, το μέταλλο και το γυαλί. Επίσης,  επιδιώκει να προσελκύσει ευρωπαϊκές επενδύσεις σε βιομηχανίες που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα, όπως η παραγωγή ηλιακών συλλεκτών και ημιαγωγών.

Ευρώπη: Να μπει τέλος στις επιδοτήσεις ρεύματος ζητούν οι βιομήχανοι

Το υπουργείο Οικονομίας είπε ότι η Γερμανία έπρεπε να ανταποκριθεί στον «σκληρό διεθνή ανταγωνισμό» σε αυτούς τους τομείς που δεν παίζουν «με ίσους όρους ανταγωνισμού» λόγω των τεράστιων επιδοτήσεων στην Κίνα και του νόμου IRA στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρόταση του Χάμπεκ υποστηρίζει ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν μια «υπαρξιακή απειλή» καθώς αγωνίζονται με την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, την ώρα που επιδιώκουν την ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα – μια διαδικασία που συχνά οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Εσωτερικές αντιδράσεις

Όπως γράφουν οι Financial Times, το εν λόγω σχέδιο έχει προκαλέσει ήδη έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό του βαθιά διχασμένου τριμερούς συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε ότι οι «εξαιρετικά ακριβές επιδοτήσεις» είναι η «λανθασμένη προσέγγιση», χαρακτηρίζοντάς τις ως άδικες και αναποτελεσματικές.

Αντιπαράθεση στην ΕΕ

Η προτεινόμενη επιχορήγηση απειλεί να επιδεινώσει τις εντάσεις εντός της ΕΕ.

Οι εθνικές αποφάσεις για τις επιδοτήσεις υπόκεινται σε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι κανόνες έχουν χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα παράπονα των χωρών με χαμηλότερο εισόδημα.

Τα παράπονα της βιομηχανίας

Οι Γερμανοί κατασκευαστές παραπονούνται εδώ και καιρό για τις υψηλές τιμές βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ των εταιρειών που έκτοτε επανεξετάζουν τα σχέδιά τους για την κατασκευή εργοστασίων στη Γερμανία είναι η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt, η οποία μελετά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για επαγγελματίες καταναλωτές στη Γερμανία ήταν λίγο πάνω από 0,25 ευρώ ανά kWh συμπεριλαμβανομένων των φόρων το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat — σχεδόν ακριβώς το μέσο επίπεδο για την ΕΕ συνολικά.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας λέει ότι, μακροπρόθεσμα, η βιομηχανία θα πρέπει να έχει εγγυημένη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η προτεινόμενη επιδοτούμενη τιμή των 0,06 ευρώ ανά kWh θα είναι διαθέσιμη μόνο σε ορισμένες βιομηχανίες και θα περιορίζεται στο 80% της κατανάλωσης μιας επιχείρησης σε μια προσπάθεια να δοθεί κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιδοτήσεις ρεκόρ

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι παγκόσμιες επιδοτήσεις για την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ήταν πάνω από 1 τρισ. ​​δολάρια πέρυσι, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί.

Η οικονομική ομάδα σκέψης Bruegel εκτιμά ότι περισσότερα από 657 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας από τον Σεπτέμβριο του 2021, με τη Γερμανία μόνο να αντιπροσωπεύει 265 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια