Μία εκλογική συντριβή υπέστη το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών στη Βρετανία, το οποίο – όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα – καταβαραθρώθηκε στις τοπικές εκλογές, με τους ψηφοφόρους να τιμωρούν το κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για τα πολιτικά σκάνδαλα, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό.

Πόση Θάτσερ κρύβεται στον Ρίσι Σούνακ;

Όπως σημειώνει το Reuters, ενώ τα κυβερνητικά κόμματα συχνά δυσκολεύονται στις ενδιάμεσες εκλογές, τα αποτελέσματα των δημοτικών συμβουλίων στην Αγγλία θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο – και ενδεχομένως το τελευταίο – τεστ όσον αφορά το κλίμα μεταξύ των ψηφοφόρων πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το 2024.

Το Συντηρητικό Κόμμα υπέστη καθαρή απώλεια 144 εδρών στα τοπικά συμβούλια, όπως έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα, με τους Εργατικούς να κερδίζουν 96 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν καθαρό κέρδος 40 εδρών.

Τα αποτελέσματα θα κρίνουν περισσότερες από 8.000 έδρες συμβουλίων σε 230 αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καθημερινή παροχή δημόσιων υπηρεσιών, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων και τα σχολεία.

Ο Huw Merriman, νεότερος υπουργός Μεταφορών των Συντηρητικών, δήλωσε ότι ήταν μια «δύσκολη νύχτα» που «μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη».

Ο John Curtice, ο πιο γνωστός δημοσκόπος της Βρετανίας, δήλωσε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια καθαρή απώλεια περίπου 1.000 εδρών.

Ταραγμένα χρόνια για τους Τόρις

Ο Σουνάκ έχει προσπαθήσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των Συντηρητικών από όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, τον Οκτώβριο μετά από μήνες οικονομικού χάους, απεργιών και πολιτικών σκανδάλων.

Τρεις πρωθυπουργοί των Συντηρητικών εναλλάχθηκαν στην εξουσία πέρσι, όταν ο Μπόρις Τζόνσον εκδιώχθηκε εν μέρει λόγω των πάρτι που διοργανώθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια κατά τη διάρκεια lockdowns για τον κορωνοϊό, ενώ η Λιζ Τρας έπεσε όταν προσπάθησε να προωθήσει ένα πακέτο περικοπών φόρων που κατέστρεψε τη φήμη της Βρετανίας ως προς την οικονομική σταθερότητα.

Οι Εργατικοί σημείωναν κέρδη σε ορισμένες περιοχές που υποστήριξαν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, περιοχές στις οποίες το κόμμα θα πρέπει να επικρατήσει αν θέλει να κερδίσει την πλειοψηφία στις επόμενες γενικές εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν