Την προετοιμασία για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 την επόμενη χρονιά έχει ξεκινήσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη το α’ τρίμηνο 2023 – Στα 0,15 ευρώ ανά μετοχή

Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου την Παρασκευή, ο CEO του ομίλου Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε στο στόχο για την επιστροφή στους μετόχους του 10% της εφετινής κερδοφορίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί με επιτυχία ο επιχειρησιακός μετασχηματισμός της τράπεζας και θα δοθεί η απαραίτητη εποπτική έγκριση.

Ο επικεφαλής της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η επιτυχημένη διαχείριση του ισολογισμού της φέρνει σήμερα ισχυρά αποτελέσματα, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται σε 0,15 ευρώ στο τρίμηνο.

Η επίδοση αυτή, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα της σημαντικής ενίσχυσης των καθαρών εσόδων κατά 24% σε ετήσια βάση στο α΄ τρίμηνο του 2023.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η μείωση του δείκτη καθυστερήσεων, που υποχώρησε στο 6,6%, αλλά και η αύξηση του δείκτη κύριων ιδίων κεφαλαίων με οργανικό τρόπο, στα επίπεδα του 12,2%, πάνω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στους αναθεωρημένους στόχους για το σύνολο της εφετινής χρήσης και για την περίοδο έως το 2025, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του προηγούμενου τριμήνου.

Πλέον, η τράπεζα στοχεύει σε κέρδη ανά μετοχή 0,55 ευρώ φέτος, στη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% και στην ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από το 12,5%.

Ως προς το μέρισμα, υπολογίζεται για το 2023 σε 50 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της κερδοφορίας. Το 2024 στόχος είναι να φτάσει το 15% και το 2025 στο 25%.

Για την πορεία των επισφαλειών, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή ως προς την ποιότητα του ενεργητικού της, παρά την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Το α΄ τρίμηνο ήταν το έβδομο συνεχές που η τράπεζα πέτυχε αρνητικό ρυθμό σχηματισμού νέων κόκκινων δανείων, καθώς οι αποθεραπείες και οι διαγραφές διατηρήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αθετήσεις.

Τόνισε πάντως πως παρακολουθεί σε συνεχή βάση την κατάσταση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δράση παγώματος των κυμαινόμενων επιτοκίων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις