Ως ειδυλλιακό προορισμό για όσους ψάχνουν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα σε μέρη πιο ήσυχα από προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, παρουσιάζουν τα Ιόνια Νησιά οι Financial Times.

Ιόνια Νησιά: Συμμετοχή σε διεθνή έκθεση στο Ντουμπάι των ΗΑΕ

Περιγράφοντας τις αρετές των μικρών νησιών του Ιονίου, όπως η Ιθάκη, η Ιλεάνα φον Χιρς – ιδιοκτήτρια πολλών κατοικιών στο νησί και διευθύντρια της εταιρείας ενοικίασης βιλών Five Star Greece, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει πλήθος, δεν υπάρχουν επισκέπτες του Σαββατοκύριακου ή ημερήσιοι εκδρομείς».

Το βρετανικό έντυπο σημειώνει ότι, όπως πολλά από τα μικρότερα νησιά, η γοητεία της Ιθάκης έγκειται στους ήσυχους κόλπους που βρίσκονται διάσπαρτοι στην ακτογραμμή, στεγάζοντας κοιμισμένα λιμάνια, γαλήνιες παραλίες για κολύμπι και μικρά χωριά στις πλαγιές των λόφων με ασβεστωμένα πέτρινα σπίτια.

Η ποικιλία της Κέρκυρας

Στην Κέρκυρα, το πιο ανεπτυγμένο νησί, οι τιμές των κατοικιών ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την τοποθεσία. Ο πιο ακριβός θύλακας είναι ο κόλπος του Κομμένου, με μια ακτογραμμή σε σχήμα καβουριού, της οποίας οι υπερυψωμένες βίλες προσφέρουν θέα νότια προς την παλιά πόλη της Κέρκυρας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Εδώ τα σπίτια μπορούν εύκολα να φτάσουν τα 4 εκατ. ευρώ, με τις τιμές να διπλασιάζονται για εκείνα που βρίσκονται στην παραλία, σύμφωνα με τον Marcus Gondolo-Gordon της Property Vision, ενός μεσίτη αγορών που ειδικεύεται στην Ελλάδα. «Και οι γείτονές σας είναι πιθανό να είναι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι της ναυτιλίας ή ένας Ρώσος ολιγάρχης, που αγκυροβολούν τα γιοτ τους στην κοντινή μαρίνα Γουβιών».

Στο νότιο άκρο της Κέρκυρας, το οποίο είναι πιο άγριο και το οποίο έχει πολύ λιγότερες παραθαλάσσιες ταβέρνες, οι μέσες τιμές για αντίστοιχου επιπέδου κατοικίες πέφτουν περίπου κατά τα τρία τέταρτα, σύμφωνα με την Gondolo-Gordon.

Πράσινο, ηπιότερες θερμοκρασίες, περισσότερες βροχές

Καθώς τα Ιόνια νησιά έχουν γλιτώσει από τους σκληρούς ξηρούς ανέμους που πνέουν νοτιοανατολικότερα, συνεχίζουν οι FT, τείνουν να είναι πιο πράσινα από τα νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος. Ενώ οι Αμερικανοί αγοραστές τείνουν να προτιμούν το Αιγαίο, ο Gondolo-Gordon λέει ότι οι Ευρωπαίοι -ιδιαίτερα εκείνοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκανδιναβία- αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών του στα Ιόνια Νησιά.

Προτιμούν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, είναι πιο ανεκτικοί στις υψηλότερες βροχοπτώσεις του χειμώνα και απολαμβάνουν την ομοιότητα με δημοφιλείς ιταλικές τοποθεσίες όπως η Τοσκάνη, λέει.

Αρκετοί αιώνες βενετικής κυριαρχίας άφησαν τα Ιόνια Νησιά εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που κατέλαβε μεγάλο μέρος της σημερινής Ελλάδας από τον 15ο αιώνα. Άφησε το σημάδι της στην αρχιτεκτονική – και πολλά από τα νησιά εξακολουθούν να έχουν ιταλικά ονόματα μαζί με τα ελληνικά τους. «Μπορείτε να κοιτάξετε στα στενά παλιά δρομάκια και να φανταστείτε τη Βενετία», λέει ο Norwood για την παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Ενώ ο Norwood και η σύζυγός του προτιμούν την ηρεμία και την ησυχία της αγροτικής τους τοποθεσίας, ταξιδεύουν στην παλιά πόλη της Κέρκυρας για το καλό απόθεμα ελληνικών εστιατορίων και την πολύχρωμη τοπική ζωή – ιδιαίτερα πολύτιμη κατά τις πιο ήσυχες περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, λέει.

«Πρόκειται για μια πόλη με τη δική της τοπική οικονομία που είναι ενεργή όλο το χρόνο. Δεν έχει αποψιλωθεί από τον τουρισμό, όπως πολλές πόλεις στα ελληνικά νησιά».

Οι Παξοί

Οι Παξοί, το μικρότερο κύριο νησί του Ιονίου έχει μήκος μόλις 10 χιλιόμετρα και πλάτος 4 χιλιόμετρα στο πιο φαρδύ σημείο του. Οι χαρακτηριστικοί λευκοί ασβεστολιθικοί βράχοι του δίνουν τη θέση τους στην ενδοχώρα σε αρχαίους ελαιώνες, που εναλλάσσονται με πυκνούς σκούρους ελαιώνες κυπριακών δέντρων. Ξηρές πετρόκτιστες πεζούλες, εγκαταλελειμμένα ελαιοτριβεία και παλιά αγροτόσπιτα βρίσκονται διάσπαρτα στους λόφους. Εκτός από αυτές τις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες, σπίτια είναι διαθέσιμα στον Γάιο, την πρωτεύουσα του νησιού, τη Λάκκα, στο βόρειο άκρο του, και τον μικρότερο Λόγγο, ένα ήσυχο ψαροχώρι.

«Αν θέλετε εξυπηρετούμενες αμμώδεις παραλίες με οργανωμένα θαλάσσια σπορ, έξυπνα καταστήματα και διεθνή εστιατόρια, οι Παξοί δεν είναι για εσάς», λέει ο von Hirsch. «Έχει όμως μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα και πιο γραφικά χωριά των Ιονίων Νήσων».

«Τα λιγότερο θυελλώδη καλοκαίρια ευνοούν επίσης όσους αγαπούν τα σκάφη. Πρόκειται πολύ περισσότερο για μια παράκτια κουλτούρα – για το πήδημα με βάρκα από ταβέρνα σε ταβέρνα σε ήρεμους κόλπους – παρά για τα φανταχτερά εστιατόρια και τη νυχτερινή ζωή σε μέρη όπως η Μύκονος».

Πόλη και ενδοχώρα

Ακόμη και στην Κέρκυρα, της οποίας η ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία έχει οδηγήσει σε τεράστιες αναπτύξεις διαμερισμάτων και ξενοδοχείων κατά μήκος της ακτής, οι ιδιοκτήτες σπιτιών που αναζητούν ένα ήσυχο ειδύλλιο στο Ιόνιο έχουν πολλές επιλογές στην ενδοχώρα. Το προηγούμενο σπίτι του Norwood βρισκόταν στους λόφους με θέα την Κασσιόπη, μια παραθαλάσσια πόλη και θέρετρο στα βορειοανατολικά της Κέρκυρας – και το νέο του έργο βρίσκεται επίσης κοντά.

Αφού η σύζυγός του εργάστηκε στην τοπική τουριστική βιομηχανία πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, το ζευγάρι, που ζει μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, προσελκύστηκε πίσω στο νησί από τις εύκολες απευθείας πτήσεις και το ιστορικό παρελθόν του νησιού.

«Ήταν η γενέτειρα του [αείμνηστου] Δούκα του Εδιμβούργου [πατέρα του βασιλιά Καρόλου Γ’] και μπορείτε να πάτε να παρακολουθήσετε κρίκετ στη Σπιανάδα», λέει, αναφερόμενος στην κομψή μεγάλη πλατεία της πόλης της Κέρκυρας, η οποία περιλαμβάνει μια λωρίδα κρίκετ. Από τις 13 ομάδες κρίκετ της Ελλάδας, οι εννέα βρίσκονται στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον Όθωνα Νικήτα, πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ. «Το παιχνίδι παίζεται σε πολλά σχολεία και παίζουμε όλο το χρόνο, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πολλοί Βρετανοί έρχονται για το καλοκαίρι και παίζουν ενώ βρίσκονται εδώ», λέει.

Ο αριθμός των κατεστραμμένων ή εγκαταλελειμμένων σπιτιών σε όλη την Κέρκυρα σημαίνει ότι όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν ένα σπίτι έχουν πολλά να διαλέξουν. Όσοι επιθυμούν μικρότερες εργασίες ανακαίνισης, θα μπορούσαν να επιλέξουν ένα από τα σπίτια βενετσιάνικου στιλ στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. «Αυτές οι ευκαιρίες ανάπτυξης είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες. Είναι τελείως διαφορετικό από τα παραθαλάσσια θέρετρα της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας», λέει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός