Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν μια ανάπαυλα από την ατελείωτη κύλιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις ειδοποιήσεις και τα μηνύματα μέσω email. Υπάρχει μια πρόσφατη αύξηση στους Gen Zers που αγοράζουν «dump phones» (μη smartphones) για να περιορίσουν τον χρόνο που ξοδεύουν σε εφαρμογές όπως το Twitter και το TikTok. Και καθώς οι άνθρωποι θέτουν αυστηρότερα όρια σχετικά με το πόσο αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία, στρέφουν την προσοχή τους στα ταξίδια.

Το InsureMyTrip, ένας ιστότοπος σύγκρισης ταξιδιωτικής ασφάλισης, κατέταξε τις καλύτερες πόλεις για να επισκεφτείτε για μια «ψηφιακή αποτοξίνωση» με βάση μια συνολική βαθμολογία σε τέσσερις κατηγορίες: χαλάρωση, δραστηριότητες, ασφάλεια και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τουρισμός: Στα ύψη η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια τον Απρίλιο

Τα κριτήρια

Ο ιστότοπος αντλεί δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των χαρτών Google, TomTom, Viator και άλλων, για να βαθμολογήσει τις πόλεις σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10.

Οι πόλεις βαθμολογήθηκαν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

-Μέσος χρόνος ταξιδιού
-Πυκνότητα πληθυσμού
-Αξιολογήσεις σπα
-Συνολική χαλάρωση
-Βαθμολογίες πάρκων
-Ποσοστό κατοίκων κοντά σε ζώνες χωρίς αυτοκίνητα
-Αριθμός βραδινών περιηγήσεων/δραστηριοτήτων
-Δραστηριότητες
-Βαθμολογία ασφαλείας
-Έλλειψη πρόσβασης στο Διαδίκτυο

Η κατάταξη των πόλεων με βάση αυτά τα κριτήρια μπορεί να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να δώσουν προτεραιότητα στην αποσύνδεση από τα τηλέφωνά τους και να εστιάσουν στο ταξίδι τους.

Αν θέλετε να αναζητήσετε την ψηφιακή σας αποτοξίνωση, επιλέξτε έναν από τους προορισμούς που έλαβαν υψηλή βαθμολογία.

Στην κορυφή η Πράγα

Η Πράγα, κατατάχθηκε ως η καλύτερη πόλη για ψηφιακή αποτοξίνωση με συνολική βαθμολογία 7,96. Στην Πράγα το 82% των κατοίκων ζει κοντά σε ζώνες χωρίς αυτοκίνητα, γεγονός που αντανακλά την ευκολία μετακίνησης στην πόλη.

Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας προστέθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Επιπλέον, είναι γνωστή ως η «πόλη των εκατό κωδωνοστασίων», σύμφωνα με την Britannica. Στην πόλη βρίσκεται επίσης το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης.

Το τοπ 10

1.Πράγα, Τσεχία
2.Ρώμη, Ιταλία
3.Άμστερνταμ, Ολλανδία
4.Λισαβόνα, Πορτογαλία
5.Κοπεγχάγη, Δανία
6.Μαρακές, Μαρόκο
7.Χονγκ Κονγκ
8.Ντουμπάι, ΗΑΕ
9.Μαδρίτη, Ισπανία
10.Στοκχόλμη, Σουηδία

Δέυτερη η Ρώμη

Η Ρώμη ήρθε δεύτερη στη λίστα. Είχε συνολική βαθμολογία 7,65 και σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των κατηγοριών για πάρκα και τον αριθμό των περιηγήσεων. Το 52% των κατοίκων ζει κοντά σε μια ζώνη χωρίς αυτοκίνητα.

Η πρωτεύουσα της Ιταλίας φιλοξενεί πολλούς εμβληματικούς προορισμούς, όπως το Κολοσσαίο, τη Φοντάνα ντι Τρέβι και το Πάνθεον.

Εντός των ορίων της πόλης της Ρώμης βρίσκεται η μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Βατικανό, το οποίο είναι το κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας και το «σπίτι» του Πάπα.

Η Ρώμη ήταν ένας από τους προορισμούς με τις περισσότερες επισκέψεις πέρυσι, σύμφωνα με μια κατάταξη του 2022 με τους 100 κορυφαίους προορισμούς.

Τρίτο το Άμστερνταμ

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Άμστερνταμ. Η πόλη είχε συνολική βαθμολογία 7,6 και κατέλαβε υψηλή θέση στις βαθμολογίες σπα και στις γενικές κατηγορίες χαλάρωσης.

Πάνω από τα δύο τρίτα των κατοίκων στο Άμστερνταμ ζουν κοντά σε μια ζώνη χωρίς αυτοκίνητα, καθιστώντας το όγδοο καλύτερο σε αυτήν την κατηγορία. Το Άμστερνταμ είναι επίσης μια από τις πιο φιλικές προς το ποδήλατο πόλεις.

Το Άμστερνταμ, γνωστό ως «η Βενετία του Βορρά», έχει πλέον χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, χάρη στην εμβληματική περιοχή των καναλιών του.

Το 2022, το Economist Intelligence Unit κατέταξε το Άμστερνταμ ως μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή