Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχουν αυξήσει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, προσπαθώντας να συσπειρώσουν το ακροατήριο τους. Σε ότι αφορά την προεκλογική συζήτηση, ο νυν πρόεδρος διεκδικεί ξανά την εθνικιστική ψήφο τάζοντας λαγούς και πετραχίλια στους ψηφοφόρους του. Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να πλήξει τον Ερντογάν στα οικονομικά και στην ακρίβεια.

Ο Ερντογάν στην κρίση της γυναικείας ψήφου στην Τουρκία

Ακόμη, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κάνει ξεκάθαρο άνοιγμα στους νέους ζητώντας την ψήφο τους. Στις επερχόμενες εκλογές πρόκειται να ψηφίσουν περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι. Τόσο η συμμετοχή τους, όσο και ο αριθμός των νέων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα που θα επηρεάσει την ψηφοφορία σε μία αμφίρροπη κούρσα μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Politico: Ο Ερντογάν παίζει το χαρτί της ενέργειας

Η κατεύθυνση της ψήφου των νέων

Σύμφωνα με τον Οζέρ Σενκάρ, διευθυντή της MetroPoll, μίας τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων, το 78% των ψηφοφόρων στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών έχει εκφράσει την πρόθεσή του να ψηφίσει, ποσοστό χαμηλότερο από τον γενικό πληθυσμό, που ξεπερνά το 80%. «Στα αποτελέσματα της δημοσκόπησής μας τον Απρίλιο, οι μισοί από τους νέους ψηφοφόρους προτιμούν τον Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε ο Sencar στο Middle East Eye.

«Ο Κιλιτσντάρογλου είναι μακράν ο επικρατέστερος υποψήφιος μεταξύ των ψηφοφόρων της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών. Ο Ερντογάν μπορεί να λάβει περίπου το 30% των ψήφων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.» Με την ημερομηνία των εκλογών να απέχει μόλις λίγες ημέρες, ο Sencar δήλωσε ότι «οι νέοι στην Τουρκία, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, έχουν παρόμοιες ανησυχίες για το μέλλον τους, ιδιαίτερα σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατεί.

«Χρειαζόμαστε μια πιο βιώσιμη Τουρκία»

Η Zeybek, μια 21χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μαρμαρά που σπουδάζει βιομηχανικό σχεδιασμό προϊόντων, αντανακλούσε ένα κοινό συναίσθημα μεταξύ των συνομηλίκων της και την πολιτική πόλωση που έχει σαρώσει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

«Δεν θέλω η πολιτική και το κράτος να είναι στην ατζέντα της καθημερινότητάς μου, δεν θέλω να επηρεάζομαι τόσο πολύ από την πολιτική», είπε. Η Ζεϊμπέκ, η οποία ήταν 16 ετών όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες εκλογές το 2018, είναι ανένδοτη στο ότι ο υποψήφιος που προτιμά είναι ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο φίλος της, Kaan Eroglu, 21 ετών, προπτυχιακός φοιτητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Bogazici, χαρακτήρισε τις εκλογές «κρίσιμο σημείο καμπής για τη χώρα». Σκέφτεται επίσης να εγκαταλείψει την Τουρκία.

«Χρειαζόμαστε κάποιες αλλαγές για μια πιο βιώσιμη Τουρκία. Ως Τούρκοι είμαστε πολύ διχασμένοι και πρέπει να ενωθούμε ξανά», δήλωσε ο Έρογλου, προσθέτοντας ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο άνθρωπος που θα φέρει αυτή την ενότητα». Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη μεταξύ των νέων ανθρώπων ότι η αξιοκρατία δεν είναι πλέον επαρκής για την άνοδο στις βαθμίδες των δημόσιων θεσμών

«Νομίζω ότι το πρόβλημα για τους νέους ψηφοφόρους όπως εγώ είναι να παίρνουν αυτό για το οποίο εργάζονται και να μην αντιμετωπίζονται άδικα. Όταν καταβάλλουμε προσπάθεια για κάτι, θέλουμε να το πάρουμε. Μας τρελαίνει να βλέπουμε ότι άνθρωποι που δεν το αξίζουν, άνθρωποι που δεν πετυχαίνουν, βρίσκονται σε καλύτερες θέσεις από εμάς».

Πώς προσελκύει τους νέους ο Ερντογάν

Η οικονομική κρίση της Τουρκίας, η ποιότητα της εκπαίδευσης και οι μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης είναι ανησυχίες που μοιράζονται ευρέως οι νέοι σε όλες τις πολιτικές γραμμές. Ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου προσπάθησαν να προσελκύσουν την ψήφο των νέων τα τελευταία χρόνια.

Η μεγαλύτερη τεχνολογική εκδήλωση της χώρας, το Teknofest, που διοργανώνεται από την κυβέρνηση και τον Selcuk Bayraktar, τον άνθρωπο πίσω από το πρόγραμμα drone της Τουρκίας και γαμπρό του Ερντογάν, προσπάθησε να προσελκύσει νέα ταλέντα από όλη τη χώρα. Έγινε επίσης μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να δείξει ότι μπορεί ακόμη να παράγει ιδέες και εκδηλώσεις που προορίζονται να εμπνεύσουν τους νέους στους τομείς της τεχνολογίας αιχμής.

«Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να προσελκύσει τα εθνικιστικά αισθήματα της νέας γενιάς με την εκστρατεία του να επικεντρώνεται στην αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Sencar, προσθέτοντας ότι «οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η αμυντική βιομηχανία, δείχνουν επίσης μια προσπάθεια να αυξηθούν οι θετικές προσδοκίες των νέων ψηφοφόρων για το μέλλον με τον Ερντογάν».

Ο Κιλιτσντάρογλου προσελκύει τους νέους υποσχόμενος την αλλαγή

Με τη σειρά του, ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να απευθυνθεί στο αίσθημα ελευθερίας των νέων. Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης φτιάχνει emojis καρδιάς με τα χέρια του και λέει στους νέους ότι μπορούν να τον επικρίνουν όσο θέλουν χωρίς φόβο. «Ο Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη πλευρά, προσελκύει την προσοχή των νέων με την υπόσχεσή του για αλλαγή, ελευθερία και προσέγγιση των παγκόσμιων προτύπων», δήλωσε ο Sencar.

Ο Μπασάκ, 20 ετών, φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Biruni της Κωνσταντινούπολης και ψηφοφόρος για πρώτη φορά, έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που περνά η χώρα. Εκφράζοντας ένα μείγμα ενθουσιασμού και σύγχυσης για τις εκλογές, είναι σίγουρη ότι η ψήφος της θα πάει στον Ερντογάν. «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή της οικονομικής αναταραχής, το πιο σημαντικό πράγμα θα ήταν η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης», δήλωσε.

Για την Μπασάκ, ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Κόμμα ΑΚ) του παραμένουν η καλύτερη επιλογή για τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας «παρά τα λάθη τους» στην εξουσία. «Η δέσμευσή μου δεν είναι συναισθηματική. Προσεγγίζω το θέμα από μια πιο πρακτική πλευρά. Και δεν βλέπω πώς ο άλλος εξακομματικός συνασπισμός μπορεί να εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε. Είναι πιο επιφανειακοί σε αυτό που προσπαθούν να κάνουν», πρόσθεσε.

«Δεν νομίζω ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο»

Παρόλα αυτά, η στήριξη στο πρόσωπο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται ότι έχει και τα όρια της.  «Δεν νομίζω ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Κιλιτσντάρογλου, είναι αυτό που πραγματικά αρέσει στον κόσμο», λέει ο Furkan, 21 ετών, ο οποίος σπουδάζει μηχανικός στο Kultur Universitesi.

Ο Furkan θα ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου, αλλά δήλωσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν έχει το χάρισμα που έχει κάνει τον Ερντογάν έναν τόσο τρομερό πολιτικό τιτάνα στην τουρκική πολιτική. «Ο Κιλιτσντάρογλου είναι επίσης δυστυχώς γνωστός ως χαμένος. Είναι ηγέτης της αντιπολίτευσης για περισσότερο από μια δεκαετία και τίποτα δεν άλλαξε στην Τουρκία», δήλωσε ο Furkan.

«Οι άνθρωποι λένε ότι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν παρέμεινε στην εξουσία τόσο καιρό και εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές είναι λόγω της αδύναμης αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου». Στη συνέχεια ο Furkan ξεσπά σε γέλια: «Τι να πω, εγω είμαι απλά ένας χαζός 21χρονος».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας