Στους 785 εκατομμύρια τόνους εκτιμάται ότι θα ανέλθει η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά μειωμένη συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν.

Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) κυρίως λόγω της πτώσης στην Αυστραλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με τα ρεκόρ παραγωγής τους το 2022.

Τρόφιμα: Αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο οι τιμές – Φόβοι για νέα ανοδική τάση

Για τον αραβόσιτο, η παραγωγή της Βραζιλίας αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρυψηλό επίπεδο, ενώ της Αργεντινής αναμένεται να πέσει κάτω από τα μέσα επίπεδα λόγω παρατεταμένων ξηρών συνθηκών και των κυμάτων καύσωνα. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες απόδοσης στη Νότια Αφρική, η οποία αναμένει τη δεύτερη υψηλότερη συγκομιδή που έχει καταγραφεί ποτέ.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές του 2023/24 για την παραγωγή ρυζιού κατά μήκος και νότια του ισημερινού είναι μικτές, σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιφερειακά ποικίλων επιπτώσεων του φαινομένου Ελ Νίνιο. Στο μέλλον, η πιθανή εμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του βόρειου ημισφαιρίου θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Αυξημένο το εμπόριο

Παράλληλα, ο FAO αύξησε την προηγούμενη πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2022/23 σε 472 εκατομμύρια τόνους, τώρα περίπου 2,2% κάτω από το επίπεδο ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν. Το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3%, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο χονδρόκοκκων σιτηρών πιθανότατα θα μειωθεί κατά 5,5%. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού το 2023 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% από έτος σε έτος.

Ο FAO αύξησε την προηγούμενη πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2022/23 σε 472 εκατομμύρια τόνους, περίπου 2,2% κάτω από το επίπεδο ρεκόρ της προηγούμενης περιόδου. Το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3%, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο χονδρόκοκκων σιτηρών πιθανότατα κατά 5,5%. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού το 2023 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% από έτος σε έτος.

Η κατανάλωση

Η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών το 2022/2023 προβλέπεται σε 2.780 εκατομμύρια τόνους και τα παγκόσμια αποθέματα μέχρι το τέλος της σεζόν θα ανέλθουν σε 855 εκατομμύρια τόνους.

Με βάση αυτές τις τελευταίες προβλέψεις, η αναλογία παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση για το 2022/23 θα διαμορφωθεί στο 29,8%, ελαφρώς μειωμένη από το 30,8% τους προηγούμενους 12 μήνες, αλλά εξακολουθεί να υποδηλώνει ένα σχετικά άνετο επίπεδο εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε ο FAO.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO