Η μείωση του ενεργειακού κόστους προβάλει σήμερα ως το «ιερό δισκοπότηρο» της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, σε μια περίοδο πληθωριστικών πιέσεων και διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με την ενεργειακή μετάβαση να αποτελεί, συγχρόνως, μια αναπόδραστη επιλογή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, οι επιχειρήσεις καλούνται να αξιοποιήσουν δυνατότητες, όπως είναι αυτές που προσφέρουν οι ψηφιακές εφαρμογές της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας. Η ενεργειακή αποδοτικότητα παραμένει σήμερα μια μεγάλη, αναξιοποίητη ευκαιρία για τη μείωση του μεταβλητού κόστους στον μεταποιητικό τομέα. Παγκοσμίως, το 23% του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων συνδέεται με τη χρήση ενέργειας.

Σημαντικό ποσοστό αυτής της ενέργειας χάνεται λόγω απωλειών θερμότητας από παλιά μη ανακαινισμένα κτίρια, λόγω υψηλής κατανάλωσης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού αλλά και λόγω παλαιάς και αναποτελεσματικής τεχνολογίας.

Τι λέει η Κομισιόν για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας κατά 11,7% έως το 2030

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η ενεργειακή εξοικονόμηση είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο οικονομικά αποδοτικούς τρόπους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Λύσεις χαμηλών ή και μηδενικών επενδύσεων μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος τουλάχιστον κατά 10%, ενώ μεγαλύτερες επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης αποσβένονται σε διάστημα 6-24 μηνών. Μελέτες αποδεικνύουν ότι συντονισμένες προσπάθειες ενεργειακής εξοικονόμησης θα μπορούσαν να μειώσουν τη συνολική βιομηχανική κατανάλωση ενέργειας κατά 15% έως και 32%.Αυτός ήταν και ο λόγος που διαμορφώσαμε τον Οδηγό για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση και Αποδοτικότητα, στο πλαίσιο της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα έξυπνα συστήματα που εξασφαλίζουν σημαντικές μειώσεις του ενεργειακού κόστους, με παράλληλη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Απαραίτητο πρωταρχικό βήμα κάθε επιχείρησης είναι ο ολιστικός έλεγχος ενεργειακής αποδοτικότητας, μέσω του οποίου χαρτογραφούνται τα σημεία κατανάλωσης ενέργειας στο σύνολο των εγκαταστάσεων παραγωγής, εντοπίζονται σημεία σπατάλης ή απώλειας ενέργειας και σχεδιάζονται διορθωτικές ενέργειες.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες διευρύνουν τις δυνατότητες για ενεργειακή αποδοτικότητα

Η ψηφιοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Προσφέρει τη δυνατότητα συλλογής των δεδομένων σχετικά με τη χρήση ενέργειας μέσω τεχνολογιών, όπως αισθητήρες και έξυπνοι μετρητές. Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών με τη βοήθεια αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να επιφέρει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 40%. Οι δράσεις που δρομολογούνται άλλες φορές απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ άλλες φορές γίνονται αυτόνομα, όπως για παράδειγμα, με διακόπτες στο σύστημα ψύξης ενός κτιρίου ή με ρομπότ σε μια γραμμή παραγωγής.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες ενισχύουν ταυτόχρονα και την ικανότητα των επιχειρήσεων να προβλέπουν τις ενεργειακές καταναλώσεις. Η μελέτη σεναρίων με παραμέτρους όπως είναι η πρώτη ύλη, ο καιρός ή η ενεργειακή ταρίφα τη δεδομένη χρονική στιγμή, οδηγεί στη λήψη βέλτιστων αποφάσεων σχετικά με το πλάνο παραγωγής. Επίσης, με τη χρήση ψηφιακών διδύμων μελετάται ο αντίκτυπος αλλαγών στις διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζεται η πραγματική παραγωγή, χρησιμοποιώντας έτσι πολύ λιγότερη ενέργεια.

Οι ηλεκτροκινητήρες υψηλής ενεργειακής κλάσης συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση

Για τη βιομηχανία είναι επίσης πολύ σημαντική η χρήση ηλεκτροκινητήρων που προσφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Με βάση και τον κανονισμό Ecodesign της Ε.Ε. θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν όλοι οι παλαιότεροι ηλεκτροκινητήρες με σύγχρονους, ενεργειακής κλάσης 4 και 5, όπου οι απώλειες ισχύος ελαχιστοποιούνται. Καθεμιά τέτοια αντικατάσταση μπορεί να επιφέρει περίπου 3,5% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια συμβάλουν όχι μόνο στην εξοικονόμηση κόστους, αλλά και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων αυτοματισμού κτιρίων που παρακολουθούν και ρυθμίζουν τη λειτουργία των συστημάτων φωτισμού, θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού μπορεί να επιφέρει σημαντικές ωφέλειες της τάξης του 20% έως 30%.

Επιπλέον, η συγκυρία για τις σχετικές επενδύσεις είναι η κατάλληλη, αφού τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα που έχουν ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, του RRF και του ΕΣΠΑ προσφέρουν σημαντικές χρηματοδοτικές λύσεις για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, ακόμη κι αν μια επιχείρηση υιοθετήσει όλα τα παραπάνω, δεν θα έχει πετύχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, εάν δεν φροντίσει να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει κατάλληλα τους ανθρώπους της στο κοινό στόχο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό