Ετοιμη να σταματήσει προσωρινά την επιθετική νομισματική της πολιτική, παρουσιάζεται η Fed, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered, σύμφωνα με το CNBC.

Ο Bill Winters ανέφερε ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αποτέλεσε μια ένδειξη για τα σχέδιά της να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

ΗΠΑ: Crash-test για τη Fed στις 10 Μαΐου – Τι θα δείξουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα σήμαινε μια ευκαιρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν απολογισμό των πιο πρόσφατων δεδομένων και του βαθμού στον οποίο οι προσπάθειές τους να μειώσουν τον πληθωρισμό πετυχαίνουν, αντί να σηματοδοτήσει το τέλος του κύκλου.

«Νομίζω ότι η Fed θα σταματήσει σίγουρα από εδώ και πέρα. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να δουν εάν αυτοί οι αριθμοί πληθωρισμού θα μειωθούν πραγματικά», είπε ο Winters στον Νταν Μέρφι του CNBC σε μια συνέντευξη στο Ντουμπάι τη Δευτέρα.

Ιδιαίτερη ανησυχία για τους κεντρικούς τραπεζίτες – τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού – εξακολουθεί να αποτελεί η αύξηση των μισθών, η οποία φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια σπείρα μισθών-τιμών, με τους υψηλότερους μισθούς να ανεβάζουν τις τιμές.

Για να αποφευχθεί αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να δουν αν όντως η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών μειώνεται πριν σταματήσει εντελώς ο κύκλος σύσφιγξης, είπε ο Winters.

«Το γεγονός είναι ότι η αύξηση της απασχόλησης εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρή, η αύξηση των μισθών είναι ακόμα αρκετά δυνατή. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου», πρόσθεσε.

«Επομένως, αν μπορέσουμε να επαναφέρουμε υπό έλεγχο τον κανονικό κύκλο αύξησης των μισθών, τότε νομίζω ότι η Fed μπορεί να σταματήσει εδώ. Αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα», τόνισε.

Επιβράδυνση των ΗΠΑ

Όταν η Fed αποφασίσει ότι έχει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, αυτό θα έχει ως συνέπεια μια επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ, σημείωσε ο Winters.

Ωστόσο, είπε ότι η ανάπτυξη συνεχίζει να φαίνεται ανθεκτική σε άλλα μέρη του κόσμου, ειδικά στην Ασία, η οποία θα πρέπει να προσφέρει έναν ισχυρό άνεμο για επιχειρήσεις όπως η Standard Chartered, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην Ασία και τις αναδυόμενες οικονομίες.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η εναλλαγή της ανάπτυξης, μακριά από τις ΗΠΑ και πιθανώς την Ευρώπη – οι οποίες αναπόφευκτα επιβραδύνονται, ιδανικά όχι σε σημείο ύφεσης, θα είναι κοντά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – θα εναλλάσσεται προς την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία, που βρίσκονται σε άνοδο μετά την Covid», δήλωσε ο Winters.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος κατέρριψε επίσης τις συνεχιζόμενες εικασίες ότι η τράπεζα θα μπορούσε να είναι έτοιμη για μια πιθανή προσφορά εξαγοράς.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να διευθύνουμε αυτήν την τράπεζα ανεξάρτητα, μακροπρόθεσμα, και να έχουμε εξαιρετικές αποδόσεις για τους μετόχους μας. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα, ας έρθει να μιλήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή