Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εν μέσω ενός «πολύ υψηλού» πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάας Κνοτ.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το κόστος δανεισμού «εφόσον ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει περιοριστεί», δήλωσε ο Κνοτ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg την Κυριακή. «Το πραγματικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός».

Η κεντρική τράπεζα αύξησε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%, μετά από τρεις κινήσεις διπλάσιου μεγέθους. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων. «Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε και δεν σταματάμε», επεσήμανε.

Λαγκάρντ: Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε – Δεν σταματάμε με τις αυξήσεις επιτοκίων

Γερακίσια φωνή

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη, απαλλαγμένες από ασταθή είδη όπως καύσιμα και τρόφιμα, αυξήθηκαν 5,6% από πέρυσι τον Απρίλιο — μόλις μια ανάσα από το ρεκόρ του Μαρτίου 5,7%. Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο επιθετικούς αξιωματούχους της περιοχής, είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% «κάποια στιγμή το 2025».

«Αλλά η πολιτική μας λειτουργεί με ορισμένες καθυστερήσεις, επομένως οι μεγαλύτερες κινήσεις από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι ακόμη στα σκαριά», δήλωσε ο Κνοτ. «Γι’ αυτό θεωρήσαμε υπεύθυνο, και αυτή ήταν και η θέση μου στη συνάντηση, να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τη μισή ποσοστιαία μονάδα σε ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας ανά συνάντηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή