Η ασφάλεια και ευημερία των ναυτικών, η ενίσχυση των τεχνικών γνώσεων σε θέματα πρόληψης ρύπανσης, αυστηρής τήρησης των διαδικασιών ασφάλειας για την αποφυγή επαναλαμβανόμενων ατυχημάτων στο πλοίο, η κυβερνοασφάλεια, καθώς καιη ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), αποτελούν τους θεματικούς άξονες του νέου Επιμορφωτικού Προγράμματος της HELMEPA.

HELMEPA: Ανάγκη για περισσότερη επιμόρφωση για την πράσινη μετάβαση και τη ναυτική ασφάλεια

Είναι ένα πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο βάσει των εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων της ναυτιλιακής κοινότητας, όπως αυτές προέκυψαν από στοχευμένη έρευνα σε 52 ναυτιλιακές εταιρίες που διαχειρίζονται στόλο 1.100+ πλοίων και 11 νηογνώμονες, P&I Clubs και εταιρείας του κλάδου. Επίσης, υπόψη λήφθηκαν οι επερχόμενες νομοθετικές και τεχνολογικές εξελίξεις και οι ελλείψεις σε θέματα πρόληψης ρύπανσης και ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις Port State Control.

Η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων όπως ηγεσία (leadership), ανθεκτικότητα (resilience) και διαχείριση άγχους (stress management), η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, η καλλιέργεια πνεύματος ασφάλειας μέσω του διαμοιρασμού διδαγμάτων (‘lessons learned’) από πραγματικά περιστατικά, η σωστή προετοιμασία για επιθεωρήσεις Port State Control και η ενσωμάτωση των δεικτών ESG στη στρατηγική των εταιρειών, είναι οι θεματικές που ιεραρχούνται ως προτεραιότητες από τη ναυτιλιακή κοινότητα και οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο πλέον πολυθεματικό και συμμετοχικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα (2023-2024) που έχει παρουσιάσει η HELMEPA.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε ναυτικούς όλων των εθνικοτήτων και στελέχη γραφείων, προσφέροντας μια επιμορφωτική ολιστική πρόταση 38 σεμιναρίων, συνολικής διάρκειας 275 ωρών, δομημένα σε 28 θεματικούς άξονες. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή 50 και πλέον εισηγητών, από εταιρείες-μέλη της HELMEPA, και συνεπικουρείται από την Επιμορφωτική Επιτροπή της HELMEPA, με διευρυμένη πλέον σύνθεση, προάγοντας τον εθελοντικό διαμοιρασμό γνώσης, καλών πρακτικών και lessons learned, στο πλαίσιο αυτής της πρότυπης εκπαιδευτικής, πολυσυμμετοχικής πλατφόρμας της HELMEPA, που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπροσωπώντας 316 εταιρείες και οργανισμούς από τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα, 2.270 πλοία και 14.000 ναυτικούς.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην Επιμορφωτική Επιτροπή την Τρίτη 4 Απριλίου, στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εξέλιξης «ΑΘΗΝΑ», παρουσία της Προέδρου της HELMEPA Σεμίραμις Παληού, του οικοδεσπότη μας, Ανδρέα Μαρτίνου της εταιρείας-μέλους Minerva Dry Inc και του Διευθυντή του Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» Στέλιου Βολάκη, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA κ.κ. Γιώργου Καλλιάνη και Ανδρέα Γιακουμέλου, και της Γενικής Διευθύντριας της HELMEPA Όλγας Σταυροπούλου. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τους κ.κ. Κώστα Τριανταφύλλου, Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης και Ιάσονα Λαΐνο, Maritime Manager της HELMEPA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία