Δεύτερο μηνιαίο σερί αύξησης, κατά 8,5%, σημείωσε ο ρυθμός εξαγωγών της Κίνας τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων, με τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 7,9%, έναντι πρόβλεψης για στασιμότητα.

Κίνα: «Σθεναρή δράση» εάν η ΕΕ προβεί σε κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών 

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν ανέλπιστο άλμα κατά 14,8%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε στα 90,21 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, έναντι πλεονάσματος 88,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο.

Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έδειξαν ότι ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε το φωτεινό σημείο παρά τα απογοητευτικά εργοστασιακά στοιχεία, που αποτυπώθηκαν στον PMI για τη μεταποίηση ο οποίος συρρικνώθηκε στο 49,2 τον Απρίλιο έναντι 51,9 τον Μάρτιο.

«Η Κίνα έχει περάσει το ταχύτερο στάδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας της», έγραψαν οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμά τους τις προηγούμενες μέρες, επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψή τους ότι η οικονομία της χώρας θα έχει ανάπτυξη 6% το 2023.

«Πρόσφατες συναντήσεις με πελάτες στην ηπειρωτική χώρα υποδηλώνουν σταδιακή εξασθένιση της απαισιοδοξίας για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά κάποια ανησυχία για αποπληθωριστικές πιέσεις, αν και κατά την άποψή μας αυτό δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το 2023-24», σημείωνε η Goldman Sachs.

Ο πληθωρισμός

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν άνοδο σε ετήσια βάση στο 0,3%.

Από μήνα σε μήνα, οι τιμές προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού προβλέπεται να σημειώσει πτώση για έβδομο συνεχόμενο μήνα, έχοντας υποχωρήσει και τον Μάρτιο κατά 2,5%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν πτώση 3,2% τον Απρίλιο.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Κίνα φαίνονταν να έχουν ελάχιστες ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό, κρίνοντας από τις τριμηνιαίες εκθέσεις νομισματικής πολιτικής της PBoC και τα πρακτικά συνεδριάσεων», έγραψαν σε σημείωμα οι οικονομολόγοι της BofA Global Research, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι φαίνονται σίγουροι για μια ανάκαμψη του πληθωρισμού στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή