Εκρηκτική αύξηση εμφανίζουν τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα του πρώτους μήνες του 2023, γεγονός που αντιστοίχως καταγράφηκε και κατά το προηγούμενο έτος 2022.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, οι νεκροί σε εργατικά ατυχήματα έχουν ήδη φτάσει τους 57, ενώ όλο το 2022 ο αριθμός των θυμάτων ήταν 104.

Τα lockdown

Πρόκειται για μια ακόμη συνέπεια της πανδημίας και του διετούς lockdown, υποστηρίζει ο κ. Γ. Τζιλιβάκης, διοικητής της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Υγιεινή και ασφάλεια: Oι επιχειρήσεις την ιεραρχούν υψηλά ως απειλή – Τι δείχνει έρευνα του ΕΛΙΝΥΑΕ

Και εξηγεί: μετά τους περιορισμούς της πανδημίας όλες οι δραστηριότητες αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ ταυτόχρονα χαλάρωσαν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι

Άκρως ανησυχητική χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕ) σημειώνοντας ότι τελευταία παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των νεκρών σε ετήσια βάση.

Το 2021, οι νεκροί από εργατικά δυστυχήματα ήταν 31, το 2020, 41, το 2019 σκοτώθηκαν ή πέθαναν εν ώρα εργασίας 51 άνθρωποι ενώ το 2018 έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά 46 άτομα.

Η Ομοσπονδία εκτιμά πως μεγάλος αριθμός εργατικών ατυχημάτων παραμένει αδήλωτος ύστερα από πιέσεις στους εργαζόμενους να μη δηλωθούν τα συμβάντα ως εργατικά ατυχήματα.

Χωρίς εξειδίκευση

Από την πλευρά της η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας δίνει την εξής εξήγηση: Οι εργασίες και οι συντηρήσεις που είχαν καθυστερήσει ή δεν έγιναν – λόγω πανδημίας – αναλαμβάνονται από εργαζόμενους που δεν έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση.

Ειδικότερα στον κατασκευαστικό κλάδο, αναλαμβάνουν να εκτελέσουν εργασίες σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, κτισίματα, συντηρήσεις, οξυγονοκολλήσεις) χωρίς να έχουν τις ανάλογες γνώσεις για τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται.

Ταυτοχρόνως, οι αναθέτοντες εργοδότες παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας δίνοντας προτεραιότητα στην υλοποίηση του έργου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Έλεγχοι

Η Επιθεώρηση Εργασίας – προκειμένου να αντιμετωπίσει την έκρηξη των ατυχημάτων – έχει εντείνει τους ελέγχους ειδικά σε κλάδους, όπως είναι τα εργοτάξια, οι κατασκευές και η βιομηχανία τροφίμων. Παρά ταύτα εκτιμά ότι αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς είναι αδύνατο να υπάρχει ένας επιθεωρητής πίσω από κάθε εργασία.

Αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης είναι η πραγματοποίηση συνολικά 7.859 ελέγχων στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας, το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 25 Απριλίου 2023 και η επιβολή προστίμων 925.716 ευρώ.

Για το ίδιο διάστημα, τα αμιγώς εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα αρμοδιότητας της Επιθεώρησης Εργασίας, είναι 15. Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022 είχαν καταγραφεί 17 αμιγώς εργατικά δυστυχήματα και συνολικά 46 στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting