Στην πέμπτη θέση μεταξύ των απειλών, θέση ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία της επιχείρησης – οι απειλές που προηγούνται είναι τα θέματα κόστους, χρηματοδότησης, πτώσης τζίρου και νομικών/φορολογικών προβλημάτων- αναγνωρίζουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων (ιδιοκτήτες, γενική διεύθυνση) την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια (ΕΥΑ).

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΛΙΝΥΑΕ από την MRB Hellas και παρουσιάστηκε από τον κ. Δ. Α. Μαύρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MRB Hellas στο συνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ.

Θέμα της έρευνας ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι διοικήσεις των επιχειρήσεων τα θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας (ΕΥΑ).

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ – Amazon: 1 στα 2 εργατικά ατυχήματα σε κέντρα διαλογής συμβαίνει στις αποθήκες της

Συμπεράσματα

Συνοπτικά, τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

– Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων (ιδιοκτήτες, γενική διεύθυνση) αναγνωρίζουν της επαγγελματική υγεία και ασφάλεια (ΕΥΑ) στην 5η θέση μεταξύ των απειλών, θέση ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία της επιχείρησης καθώς οι απειλές που προηγούνται είναι τα θέματα κόστους, χρηματοδότησης, πτώσης τζίρου και νομικών/φορολογικών προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης – OHE – 2 εκατ. θάνατοι τον χρόνο από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες

– Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι είναι επαρκώς ενημερωμένες στα θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στην παρούσα φάση.

– Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ένταξη των θεμάτων βίας και παρενόχλησης στην ενημέρωση των επιχειρήσεων, καθώς 8 στις 10 εκτιμούν ότι είναι επαρκώς ενημερωμένες σήμερα.

Αιτιότητα των εργατικών ατυχημάτων

– Σε ό,τι αφορά την αιτιότητα των εργατικών ατυχημάτων και των σοβαρών επαγγελματικών ασθενειών, 6 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οφείλεται σε τυχαία απροσεξία των εργαζομένων τους. Επίσης, 4 στις 10 τα αποδίδουν στην έλλειψη ευαισθητοποίησής τους (39,7%) ενώ 3 στις 10 (31,2%) αντίστοιχα στην άγνοιά τους. Ακολουθούν η έλλειψη μέτρων προστασίας της επιχείρησης (18%), η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης της επιχείρησης (15,4%) και η έλλειψη υποστήριξης από ειδικούς (13,7%).

– Θετικές παρουσιάζονται οι επιχειρήσεις στα θέματα εκπαίδευσης, καθώς περίπου οι μισές (51,7%) έχουν πραγματοποιήσει κάποια εκπαίδευση του προσωπικού τους σε θέματα ΥΑΕ κατά την τελευταία τριετία ενώ 8 στις 10 είναι θετικές σε μία πρόταση για τυποποιημένη εκπαίδευση όλων των εργαζομένων σε γενικά θέματα ΥΑΕ (πρόταση ΕΛΙΝΥΑΕ).

– 8 στις 10 επιχειρήσεις (78,4%) εκτιμούν ότι το κόστος συμμόρφωσης στα μέτρα ΥΑΕ είναι υψηλό, πλην όμως υποστηρίζουν (72,8%) ότι υπάρχει επιστροφή στην επένδυση (το κόστος αποδίδει σημαντικά).

– Σχεδόν στο σύνολό τους, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν (8 στις 10/ 80,5%) παρουσιάζονται θετικές στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ψηφιακής πλατφόρμας ελέγχου όπου θα μπορούν να δηλώνουν τις υποδομές τους και τη συμμόρφωσή τους στα σχετικά μέτρα ΥΑΕ. (Πρόταση ΕΛΙΝΥΑΕ).

– Οι μισές επιχειρήσεις (51,5%) παρουσιάζονται θετικές στο ενδεχόμενο ξεχωριστής ασφάλισης με ασφάλιστρο που θα ρυθμίζεται από τις επιδόσεις ΥΑΕ της επιχείρησης (πρόταση ΕΛΙΝΥΑΕ).

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 σε δείγμα αντιπροσωπευτικό (κλάδοι, μέγεθος επιχειρήσεων) 351 επιχειρήσεων με τη μορφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Οι κλάδοι που συμμετέχουν περιλαμβάνουν το εμπόριο, τα ξενοδοχεία, την εστίαση, τις υπηρεσίες, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις μεταφορές, τον πρωτογενή τομέα και την ενέργεια.

Διαβάστε όλη την έρευνα του ΕΛΙΝΥΑΕ και της MRB Hellas

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive