Με σημαντικά κέρδη κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, καθώς τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού ήταν καλύτερα του αναμενομένου, τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια για τις προσεχείς αποφάσεις της Federal Reserve στο μέτωπο της νομισματικής σύσφιξης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,57% στις 33.752 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,83% στις 4.153 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,17% στις 12.322 μονάδες.

ΗΠΑ: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού – Συνεχίζει όμως να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Απρίλιο, μειωμένος ελαφρώς από το ποσοστό του Μαρτίου που ήταν 5%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,4%. Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 5,5% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την ένδειξη του Μαρτίου. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων

Μετά την ανακοίνωση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, στηρίζοντας περαιτέρω τη χρηματιστηριακή αγορά η οποία ανησυχεί για τα υψηλότερα επιτόκια που καταστέλλουν την οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτό το μέτωπο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ενός συνδυασμού στάσιμης ανάπτυξης και επίμονου πληθωρισμού που επικράτησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, ο οποίος μειώνει την ελκυστικότητα τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων.

Ανάπτυξη και χρέος

Άλλωστε, ο S&P Global Market Intelligence προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα τρέξει κατά 0,2% χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της, στο 1,2% από 1,4%. Επιπλέον, η S&P, αναθεώρησε τις προβλέψεις της και για το 2024, όπου τώρα αναμένει ανάπτυξη 0,9% από 1,5 προηγουμένως.

Τώρα η εστίαση είναι στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους. Η τελευταία συνάντηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υπό τον πρόεδρο Joe Biden κατέληξε σε αδιέξοδο, τρεις εβδομάδες προτού η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρεθεί αντιμέτωπη με το «καταστροφικό» άνευ προηγουμένου σενάριο της κήρυξης στάσης πληρωμών. Τα μέρη θα ξανασυναντηθούν την Παρασκευή για να ανταλλάξουν απόψεις για το ακανθώδες ζήτημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street