Σε υψηλό επίπεδο παρέμεινε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς υποχώρησε μόνο κατά 0,1%, στο 4,9% από 5% τον Μάρτιο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το ετήσιο επιτόκιο έχει μειωθεί από το υψηλό 40 ετών τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται με ρυθμό διπλάσιο από τον στόχο της Fed.

UBS: Αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ

Στασιμοπληθωρισμός

Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στις ΗΠΑ παρέμειναν πεισματικά υψηλές τον Απρίλιο, σημειώνοντας άνοδο 4,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Ο πιο πρόσφατος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) – μια ευρέως ακολουθούμενη μέτρηση του κόστους για αγαθά και υπηρεσίες στην οικονομία των ΗΠΑ – έδειξε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% κατά τη διάρκεια του μήνα, έναντι αύξησης 0,1% τον Μάρτιο.

Τα επιτόκια

Η Fed έχει αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια καθώς προσπαθεί να μειώσει τις αυξήσεις των τιμών. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τη 10η αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς αξιολογεί τον αντίκτυπο αυτών των αυξήσεων. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά όσο ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, προειδοποίησε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα παρά τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας.

«Λόγω της υστέρησης μεταξύ των ενεργειών πολιτικής και των επιπτώσεών τους, θα χρειαστεί χρόνος για τις ενέργειες [της Fed] να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην οικονομία και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο μας στο 2%», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια