Ως ευκαιρία για να εισρεύσουν περισσότερα κεφάλαια στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και να μεγαλώσει η επενδυτική βάση, διαβλέπει η διοίκηση του Χρηματιστήριο Αθηνών την έναρξη διαπραγμάτευσης από σήμερα Τετάρτη 10 Μαΐου του νέου δείκτη παραγώγων MSCI Greece Rebased Index.

Αυτό τονίσθηκε στη χθεσινή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου παρουσία στελεχών του, τραπεζικών στελεχών, αλλά και της MCSI (διά ζώσης και υβριδικά).

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έναρξη διαπραγμάτευσης του νέου παραγώγου στον δείκτη MSCI Greece

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα άτυπο «restart» της αγοράς παραγώγων στην ελληνική αγορά, της οποίας η πρώτη απόπειρα εν έτει 2015 δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στην έναρξή της υπήρξε ένα ενδιαφέρον, ωστόσο σταδιακά εξασθενούσε με αποτέλεσμα οι τζίροι να ακολουθήσουν μια τροχιά συρρίκνωσης.

Το παρελθόν όμως είναι παρελθόν και πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών -μετά από προετοιμασία ενός έτους όπως επισημάνθηκε χθες- περνάει σε μια καινούργια φάση (με απώτερο σκοπό άλλωστε τον «προβιβασμό» και την επιστροφή της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων από των αναδυόμενων που βρίσκεται επί της παρούσης), έχοντας πλέον στη «διάθεσή» του όχι μόνο τον MSCI Standard Greece, αλλά και τον «δίδυμο» δείκτη MSCI Greece Rebased Index.

«Δίδυμος» διότι απαρτίζεται από τις 10 μετοχές που συνθέτουν τον MSCI Standard Greece δηλαδή: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Η συγκυρία

Όπως ανέφερε στον ΟΤ στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, η συγκυρία για την έναρξη της νέας αγοράς μοιάζει να είναι ιδανική. Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκει τα «πατήματά» του, οι όγκοι συναλλαγών έχουν μεγαλώσει σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κυρίως η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης θα σημάνει την επιστροφή ξένων επενδυτών και οι ελληνικοί τίτλοι θα μπορούν να συμπεριληφθούν στα χαρτοφυλάκιά τους (σε αυτά που υφίσταται ο περιορισμός της τοποθέτησης μόνο σε τίτλους με επενδυτική διαβάθμιση).

Ερωτηθείς για τη δεδομένη στιγμή (ενόψει των επικείμενων εκλογών) από δημοσιογράφους στο τέλος της χθεσινής εκδήλωσης ο Επιτελικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών (COO) της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, Νίκος Πορφύρης, απάντησε ότι είναι καλό που ο νέος δείκτης έστω και δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές εισέρχεται στις αγορές, καθώς έως ότου σχηματισθεί νέα κυβέρνηση θα έχει δοκιμαστεί και θα έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής.

Εν προκειμένω αν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη, ο νέος δείκτης θα διαπραγματεύεται ανεπηρέαστος από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Περισσότερες επιλογές

Το πλεονέκτημα σε σχέση με την ήδη υπάρχουσα αγορά παραγώγων που έχει ο MSCI Greece Rebased Index είναι οι περισσότερες επιλογές στα προσφερόμενα συμβόλαια.

Πλέον οι επενδυτές θα μπορούν να τοποθετούνται σε συμβόλαια χρονικής διάρκειας πέραν του μηνός και συγκεκριμένα αρχής γενομένης από τη σημερινή ημερομηνία οι διαθέσιμες επιλογές είναι 6:

  • Μάιος 2023
  • Ιούνιος 2023
  • Ιούλιος 2023
  • Σεπτέμβριος 2023
  • Δεκέμβριος 2023
  • Μάρτιος 2024

Συγκεκριμένα τα προσφερόμενα συμβόλαια διαμοιράζονται ως εξής:

  • 3 σειρές από τους πλησιέστερους μήνες του μηνιαίου κύκλου και
  • 3 σειρές για τους πλησιέστερους μήνες του τριμηνιαίου κύκλου

Οι επιλογές αυτές προσδίδουν μια καινοτομία για τον καινούργιο δείκτη, καθώς οι επενδυτές πλέον μπορούν να κάνουν «rollover» των θέσεών τους και η μετακύλιση αυτή σημαίνει ότι τα κεφάλαια ή μέρος αυτών δύνανται να παραμείνουν στην αγορά και όχι να εκρέουν από το κλείσιμο θέσεων.

Τα χαρακτηριστικά των νέων προϊόντων

  • Τα νέα προσφερόμενα προϊόντα θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Είδος Συμβολαίου: Τυποποιημένα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) τα οποία διακανονίζονται μόνο με εγχρήματες συναλλαγές
  • Υποκείμενος Τίτλος: Ο Δείκτης MSCI Greece Rebased Index
  • Μέγεθος συμβολαίου: 2 ευρώ (πολλαπλασιαστής)
  • Ονομαστική αξία: περίπου 9.000 ευρώ/συμβόλαιο
  • Σειρές: Κατά πάντα χρόνο τυγχάνουν διαπραγμάτευσης 6 σειρές
  • Ώρα Λήξης: 17:20
  • Ημερήσια Όρια Διακύμανσης: Το μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης των τιμών ορίζεται σε +35% ή -35% επί της τιμής εκκίνησης (τιμή αναφοράς)

Η επενδυτική βάση

Επί του παρόντος, η υπάρχουσα αγορά παραγώγων διαθέτει 40 προϊόντα. Στην ATHEX Derivates Market τον πρώτο λόγο -όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή εκδήλωση- έχουν 7 market makers, των οποίων η συναλλακτική δραστηριότητα αναλογεί στο 42% της συνολικής.

Πλέον παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε νέα προϊόντα των μετοχών που διαπραγματεύονται στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Όπως τόνισε άλλωστε χθες ο Εμμανουήλ Σκαρμέας επικεφαλής του τμήματος Λειτουργίας και Εποπτείας Αγοράς κατά την παρουσίαση του νέου δείκτη MSCI Greece Rebased Index, τα νέα προϊόντα πρέπει να καλύπτουν την «όρεξη» που υπάρχει από πλευράς επενδυτών για τέτοιου  είδους προϊόντα.

Έτσι η επενδυτική βάση διευρύνεται, έχοντας επιλογές για περισσότερα προϊόντα. Ο νέος MSCI Greece Rebased Index βασίζεται στη Μεθοδολογία MSCI Global Investable Market Indexes (GIMI) και έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της απόδοσης τμημάτων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που καλύπτουν περίπου το 85% της συνολικής κεφαλαιοποίησής του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που παρουσιάζουμε σήμερα το νέο παράγωγο προϊόν στον MSCI Greece Rebased Index. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη διαρκή προσπάθειά μας για διεύρυνση και εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων που διαπραγματεύονται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Είμαστε βέβαιοι ότι το νέο αυτό προϊόν θα αποτελέσει μία σημαντική προσθήκη που θα ενισχύσει τη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα της αγοράς των παραγώγων μας και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την επιτυχία του».

Ο Global Head of Derivatives του ΜSCI George Harrington σχολίασε σχετικά: «Ο MSCI εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του από τη στενή συνεργασία του με το Χρηματιστήριο Αθηνών για την δημιουργία αυτού του νέου προϊόντος. Η ανάπτυξη του εν λόγω οικοσυστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους χρήστες των δεικτών MSCI».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών