Σε μία από τις κορυφαίες επιλογές της Goldman Sachs μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης αναδεικνύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αμερικανική τράπεζα να επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει μεν τους κινδύνους των περιφερειακών αγορών, όμως οι μετοχές της είναι φθηνές.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Δοκιμάζει και πάλι τις στηρίξεις
Έτσι, η Goldman Sachs αυξάνει την τιμή – στόχο στις 1.200 μονάδες από 1.075 μονάδες στην προηγούμενη έκθεσή της. Επισημαίνει δε ότι η αποτίμηση είναι πιο σταθερή σε βάθος χρόνου παρά σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο, εκτιμώντας ότι υπάρχει μια σταθερή σχέση μεταξύ της αποτίμησης των ελληνικών μετοχών και των εγχώριων επιτοκίων.
Υπεραποδίδει ο MSCI Greece
Στην έκθεση τονίζεται ότι βραχυπρόθεσμα οι ελληνικές μετοχές συναλλάσσονται αρκετά στενά με τις «βασικές» ευρωπαϊκές τράπεζες, σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Ο MSCI Greece έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποαποδώσει σημαντικά λόγω της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής. Ωστόσο η έκθεση σε σχέση με τις άλλες μετοχές των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της CEEMEA, προβλέπει ελαφρώς υψηλότερη απόδοση του MSCI Greece στο μέλλον (+9% έναντι +7% της CEEMEA).
«Συχνά, η αγορά μπορεί να εκτιμήσει τις ανησυχίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ ως αναπτυξιακό κίνδυνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αναδυόμενες αγορές που είναι εκτεθειμένες στις ΗΠΑ μπορεί να υποαποδώσουν. Οδεύοντας προς το καλοκαίρι, δείχνουμε μία προτίμηση στη Βραζιλία έναντι του Μεξικού, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και τη MENA (χώρες Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής), έναντι των μη ασιατικών περιοχές σε γενικές γραμμές, και την Ελλάδα στο πλαίσιο των αναδυόμενων αγορών Ευρώπης», σημειώνει ο αναλυτής της Goldman Sachs.
Ελλάδα, Κατάρ και Τουρκία
Εκτός Ασίας, υπάρχουν μόνο 3 χώρες αναδυόμενων αγορών στις οποίες η έκθεση προβλέπει αποδόσεις 10%+ με βάση την αποτίμηση και το πετρέλαιο. Αυτές είναι η Ελλάδα, το Κατάρ και η Τουρκία, οι αποδόσεις των μετοχών της οποίας ωστόσο είναι πιθανό να επηρεαστούν από την αποδυνάμωση της τούρκικης λίρας.
Το περιθώριο ανόδου είναι της τάξεως του 8% περίπου κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ σε όρους αποτίμησης, ο δείκτης αποτίμησης κερδών P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες τοποθετείται στις 8,6 φορές, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs στις 8,9 φορές και 12,4 φορές για τις αναδυόμενες αγορές. Τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται ότι πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus των αναλυτών να βρίσκεται λίγο υψηλότερα στο 9%, ενώ, η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 5%.
Latest News
Οι 3 καταλύτες που «μπλοκάρουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών
O γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιδίδεται σε «πλάγια βήματα» μεταξύ 1.400 – 1.450 μονάδων
Χείρα βοηθείας στο τέλος έδωσε στο ΧΑ η Jumbo - Θετική η εβδομάδα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρήκε πατήματα σε εταιρικά αποτελέσματα και θετικά μάκρο
Trading φθοράς και αναμονής στο ταμπλό - Πιέσεις στην Εθνική
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν «συγκινήθηκε» από τα στοιχεία για το ΑΕΠ, αλλά ούτε και από το μπαράζ αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών
Εγκλωβισμένο στο αρνητικό διεθνές κλίμα και το ΧΑ
Μία ακόμη ημέρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών περιμένει να λάβει τον τόνο από το εξωτερικό
Jumbo και Aegean ανέβασαν τον Γενικό Δείκτη - «Βαρίδια» Εθνική και ΟΠΑΠ
Με μικρά κέρδη 0,75% στις 1.446,56 μονάδες το κλείσιμο της αγοράς
Στυλοβάτης η Jumbo στην άνοδο του Γενικού Δείκτη - Ο στόχος των 1.450 μονάδων
Το χρηματιστήριο Αθηνών δεν κάνει το μεγάλο άλμα για τη διάσπαση των 1.450 μονάδων
Με… Jumbo ώθηση «βλέπει» και τις 1.450 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Μετά τη χθεσινή διόρθωση η αγορά προσπαθεί να βρει και πάλι το δρόμο προς τη ζώνη των 1.450 μονάδων
Έβγαλε άμυνες στις διεθνείς πιέσεις ο Γενικός Δείκτης με τον ΟΤΕ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες που ελέγχθηκαν πέριξ του 1%
Δοκιμάζονται οι 1.430 μονάδες - Αναζητά αναχώματα στην πτώση το ΧΑ
Το ΧΑ προσπαθεί να κρατήσει σε ένα εύρος τις πιέσεις που δέχονται οι περισσότεροι τίτλοι του, αλλά δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί
Βουτιά άνω του 1% φέρνει στο Γενικό Δείκτη η διεθνής αβεβαιότητα
Οι δύσκολοι μήνες των αγορών διεθνώς φαίνεται να μην έχουν τελειώσει - Ένα νέο ύφαλο καλούνται να ξεπεράσουν οι long στο Χρηματιστήριο Αθηνών