Κατάθεση στο Κογκρέσο, θα δώσει για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα, ο Σαμ Αλτμαν της OpenAI, καθώς οι νομοθέτες επιδιώκουν επειγόντως να βρουν πώς να ρυθμίσουν τα ταχέως εξελισσόμενα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως αναφέρει το CNBC.

Ο Άλτμαν, η εταιρεία του οποίου δημιούργησε το  chatbot AI ChatGPT, θα καταθέσει ενώπιον της υποεπιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας για το απόρρητο, την τεχνολογία και το νόμο την Τρίτη, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Google: Οι διαδικτυακές αναζητήσεις αναβαθμίζονται με τεχνητή νοημοσύνη

Η θέση της κυβέρνησης

Την περασμένη εβδομάδα, ο Aλτμαν και άλλοι CEOs τεχνολογίας συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο με την Αντιπρόεδρο Kamala Harris για να συζητήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 140 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία επτά ερευνητικών κόμβων τεχνητής νοημοσύνης.

Η επένδυση αυτή εντάσσεται στον στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει τους κινδύνους ασφαλείας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται γρήγορα.

Περιορισμός κακόβουλης χρήσης λογισμικού

Eν τω μεταξύ, τον Μάρτιο η OpenAI κυκλοφόρησε το πιο σύγχρονο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το GPT-4. Συνολικά, οι παρεμβάσεις σε επίπεδο μοντέλου αυξάνουν τη δυσκολία πρόκλησης κακής συμπεριφοράς, αλλά αυτό είναι ακόμα δυνατό. Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν «jailbreak» για τη δημιουργία περιεχομένου που παραβιάζει τις οδηγίες χρήσης. Καθώς αυξάνεται ο «κίνδυνος ανά διακριτικό» των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, θα είναι κρίσιμο να επιτευχθούν εξαιρετικά υψηλοί βαθμοί αξιοπιστίας σε αυτές τις παρεμβάσεις.

Τα μοντέλα GPT-4 έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά την κοινωνία τόσο με ευεργετικούς όσο και με επιβλαβείς τρόπους. Η OpenAI προσπαθεί να βελτιώσει τον τρόπο κατανόησης και αξιολόγησης των πιθανών επιπτώσεων, καθώς και να δημιουργήσει αξιολογήσεις για επικίνδυνες δυνατότητες που ενδέχεται να προκύψουν σε μελλοντικά συστήματα.

Ανησυχία για απολύσεις

Λόγω της έκρηξης του ChatGPT, πολλοί προγραμματιστές λογισμικού και μηχανικοί ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας τους, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναζητούν νέες δεξιότητες και να μάθουν πώς να σχεδιάζουν γενετική τεχνητή νοημοσύνη και να προσθέτουν αυτές τις δεξιότητες στο βιογραφικό τους.

«Είναι άδικο να λέμε ότι το GPT θα καταργήσει εντελώς θέσεις εργασίας, όπως προγραμματιστές και μηχανικούς», λέει ο Sameer Penakalapati, διευθύνων σύμβουλος της Ceipal, μιας πλατφόρμας αναζήτησης ταλέντων που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Παρόλο που αυτές οι θέσεις εργασίας θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους πιθανότατα θα μειωθούν από το GPT και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Περιορισμοί στην Ευρώπη

Η τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά τα chatbots όπως το ChatGPT τραβούν για τα καλά το ενδιαφέρον των εποπτικών αρχών στην Ευρώπη καθώς εντείνονται οι φόβοι για παραπληροφόρηση και για παραβίαση της ιδιωτικότητας όσων τα χρησιμοποιούν. Μετά την προσωρινή απαγόρευση για 20 ημέρες στο ChatGPT από την αρμόδια εποπτική αρχή της Ιταλίας, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Βρετανίας έχουν αναφέρει ότι θα αρχίσουν να εξετάζουν πιο προσεκτικά τα λεγόμενα chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI), ειδικά όσον αφορά την προστασία δεδομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον