Μπορεί ο Guardian να είναι ένα από τα πρώτα ενημερωτικά μέσα που παρουσίασαν συνεντεύξεις με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο μία εκ των βασικών αρθρογράφων της φιλοξενεί ένα άρθρο-γνώμης το οποίο είναι καταπέλτης για την ΑΙ.

Μέσα στις πολλές συζητήσεις που στροβιλίζονται γύρω από την ταχεία ανάπτυξη της λεγόμενης τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει μια σχετικά ασαφής αψιμαχία που επικεντρώνεται στην επιλογή της λέξης «παραισθήσεις», γράφει χαρακτηριστικά η Naomi Klein.

Η ίδια αναφέρει ότι αυτός είναι ο όρος στον οποίο έχουν καταλήξει οι αρχιτέκτονες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για να χαρακτηρίσουν τις απαντήσεις που παρέχονται από chatbot που είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες ή εντελώς λανθασμένες.

Θα μπορούσε το ΑΙ να «διατάξει» απολύσεις;

Η Naomi Klein διερωτάται γιατί πρέπει να ονομάσουμε τα λάθη αυτά «παραισθήσεις»; Γιατί όχι αλγοριθμικά σκουπίδια; Ή δυσλειτουργίες;

Λοιπόν, η ψευδαίσθηση αναφέρεται στη μυστηριώδη ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται φαινόμενα που δεν είναι παρόντα, τουλάχιστον όχι με συμβατικούς, υλιστικούς όρους. Οικειοποιώντας μια λέξη που χρησιμοποιείται συνήθως στην ψυχολογία και τις διάφορες μορφές μυστικισμού, οι οπαδοί της AI, ενώ αναγνωρίζουν το σφάλμα των μηχανών τους, τροφοδοτούν ταυτόχρονα την πιο αγαπημένη μυθολογία του κλάδου: ότι χτίζοντας αυτά τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και εκπαιδεύοντάς τα σε οτιδήποτε εμείς οι άνθρωποι έχουμε γράψει, πει και αναπαραστήσει οπτικά, βρίσκονται στη διαδικασία γέννησης μιας ζωηρής νοημοσύνης έτοιμης να πυροδοτήσει ένα εξελικτικό άλμα για το είδος μας.

Οι παραισθήσεις των ανθρώπων

Ωστόσο, στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν στρεβλωμένες παραισθήσεις – αλλά δεν τις έχουν τα ρομπότ.

Σύμφωνα με την Klein, πρόκειται για τους CEO της τεχνολογίας, μαζί με μια φάλαγγα θαυμαστών τους, που βρίσκονται εν μέσω άγριων παραισθήσεων, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.

«Εδώ ορίζω την ψευδαίσθηση όχι με τη μυστικιστική ή ψυχεδελική έννοια» τονίζει και προσθέτει: «Αυτοί οι άνθρωποι απλώς παραπέουν: βλέποντας, ή τουλάχιστον ισχυρίζονται ότι βλέπουν, στοιχεία που δεν υπάρχουν καθόλου».

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει τέλος στη φτώχεια, μας λένε. Θα θεραπεύσει όλες τις ασθένειες. Θα λύσει την κλιματική αλλαγή. Θα κάνει τις δουλειές μας πιο ουσιαστικές και συναρπαστικές. Θα απελευθερώσει ώρες αναψυχής και περισυλλογής, βοηθώντας μας να ανακτήσουμε την ανθρωπιά που χάσαμε από την όψιμη καπιταλιστική μηχανοποίηση.

Θα τελειώσει η μοναξιά. Θα κάνει τις κυβερνήσεις μας ορθολογικές και ανταποκρινόμενες. Αυτές, φοβάμαι, είναι οι πραγματικές παραισθήσεις τεχνητής νοημοσύνης και τις ακούμε όλοι από τότε που κυκλοφόρησε το Chat GPT στα τέλη του περασμένου έτους.

Παραίσθηση #1: Η τεχνητή νοημοσύνη θα λύσει την κλιματική κρίση

Σχεδόν πάντα στην κορυφή των καταλόγων με τα θετικά της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο ισχυρισμός ότι αυτά τα συστήματα θα λύσουν με κάποιο τρόπο την κλιματική κρίση. Το ακούσαμε αυτό από όλους, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μέχρι το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και το Boston Consulting Group .

Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η αποτυχία να «λυθούν» μεγάλα προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε έλλειμμα ευφυΐας. Δεν πειράζει που έξυπνοι άνθρωποι, με βαρια διδακτορικά και βραβεία Νόμπελ, λένε στις κυβερνήσεις μας εδώ και δεκαετίες τι πρέπει να συμβεί για να βγούμε από αυτό το χάος.

Ο λόγος που αγνοήθηκε αυτή η πολύ έξυπνη συμβουλή δεν οφείλεται σε πρόβλημα κατανόησης ανάγνωσης ή επειδή κατά κάποιον τρόπο χρειαζόμαστε μηχανές για να κάνουν τη σκέψη μας για εμάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το να κάνουμε ό,τι απαιτεί από εμάς η κλιματική κρίση θα δέσμευε τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων ορυκτών καυσίμων, ενώ θα αμφισβητούσε το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην κατανάλωση στην καρδιά των διασυνδεδεμένων οικονομιών μας.

Παραίσθηση#2: Η τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει σοφή διακυβέρνηση

Αυτή η παραίσθηση περιγράφει ένα ένα εγγύς μέλλον στο οποίο οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες, βασιζόμενοι στην τεράστια συγκεντρωτική νοημοσύνη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, είναι σε θέση «να δουν πρότυπα ανάγκης και να αναπτύξουν προγράμματα βασισμένα σε στοιχεία» που έχουν μεγαλύτερα οφέλη για τους ψηφοφόρους τους. Αυτός ο ισχυρισμός προέρχεται από ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε από το ίδρυμα του Boston Consulting Group, αλλά επαναλαμβάνεται σε πολλά κέντρα σκέψης και συμβούλους διαχείρισης.

Όπως και με τους ισχυρισμούς για το κλίμα, είναι απαραίτητο να αναρωτηθούμε: είναι ο λόγος που οι πολιτικοί επιβάλλουν σκληρές και αναποτελεσματικές πολιτικές που υποφέρουν από έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων;

Παραίθηση#3: Εμπιστοσύνη ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν θα πλήξουν τον κόσμο

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την ξέφρενη ανάπτυξη του ChatGPT, ο Άλτμαν είπε ότι ισχύει, αλλά πρόσθεσε με ειλικρίνεια: «Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά». Για τους συναδέλφους του CEOs στον τομέα της τεχνολογίας – αυτούς που ανταγωνίζονται για να βγάλουν βιαστικά τα ανταγωνιστικά chatbots τους – είπε: «Νομίζω ότι οι καλύτεροι άγγελοι θα κερδίσουν».
Καλύτεροι άγγελοι; διερωτάται η Klein. Στην Google; «Είμαι βέβαιη ότι η εταιρεία απέλυσε τους περισσότερους από αυτούς επειδή δημοσίευαν επικριτικά έγγραφα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη ή προκαλούσαν την εταιρεία για ρατσισμό και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας« τονίζει και προσθέτει: Οι περισσότεροι «καλύτεροι άγγελοι» έχουν παραιτηθεί.

Παραίσθηση# 4 : Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας απελευθερώσει από την αγγαρεία

Αν οι καλοπροαίρετες παραισθήσεις της Silicon Valley φαίνονται εύλογες σε πολλούς, υπάρχει ένας απλός λόγος για αυτό. Το Generative AI βρίσκεται επί του παρόντος σε αυτό που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως το στάδιο του ψευδούς σοσιαλισμού του. Αυτό είναι μέρος ενός γνωστού πλέον βιβλίου της Silicon Valley.

Πρώτον, δημιουργήστε ένα ελκυστικό προϊόν (μια μηχανή αναζήτησης, ένα εργαλείο χαρτογράφησης, ένα κοινωνικό δίκτυο, μια πλατφόρμα βίντεο, μια κοινή χρήση διαδρομής…). Δώστε το δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν για μερικά χρόνια, χωρίς να διακρίνεται βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο («Παίξτε γύρω με τα bots», μας λένε, «δείτε τι διασκεδαστικά πράγματα μπορείτε να δημιουργήσετε!»). Προβάλετε πολλούς υψηλούς ισχυρισμούς για το πώς το κάνετε μόνο επειδή θέλετε «να συνδέσετε τους ανθρώπους», όλα αυτά διαδίδοντας την ελευθερία και τη δημοκρατία (και όχι να είστε «κακοί»).

Στη συνέχεια, παρακολουθήστε καθώς οι άνθρωποι γαντζώνονται χρησιμοποιώντας αυτά τα δωρεάν εργαλεία και οι ανταγωνιστές σας κηρύσσουν πτώχευση. Μόλις το πεδίο είναι ξεκάθαρο, εισαγάγετε τις στοχευμένες διαφημίσεις, τη συνεχή επιτήρηση, τις αστυνομικές και στρατιωτικές συμβάσεις, τις πωλήσεις δεδομένων μαύρου κουτιού και τις κλιμακούμενες συνδρομές.

Πολλές ζωές και τομείς έχουν αποδεκατιστεί από προηγούμενες επαναλήψεις αυτού του παιχνιδιού, από οδηγούς ταξί μέχρι αγορές ενοικίων έως τοπικές εφημερίδες. Με την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, αυτού του είδους οι απώλειες θα μπορούσαν να μοιάζουν με λάθη στρογγυλοποίησης, με δασκάλους, κωδικοποιητές, εικαστικούς καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, μεταφραστές, μουσικούς, εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας και πολλούς άλλους να αντιμετωπίζουν την προοπτική αντικατάστασης του εισοδήματός τους από λανθασμένο κώδικα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης