Μείωση στις τιμές πολυτελών κατοικιών σε όλον τον κόσμο σημειώθηκε για πρώτη φορά φέτος μετά το 2009.

Πολυτελείς κατοικίες: Ποια είναι τα 9 κορυφαία χαρακτηριστικά τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank που επικαλείται το Bloomberg, το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο δείκτης τιμών σε 46 μεγάλες πόλεις μειώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, με την επισήμανση ότι η εταιρεία ορίζει ως «προνομιακά σπίτια» το κορυφαίο 5% της αγοράς από άποψη αξίας.

Ο επικεφαλής έρευνας της εταιρείας απέδωσε την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες.

Η Νέα Ζηλανδία σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης: οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στο Ουέλινγκτον, στο Όκλαντ και στο Κράιστσερτς μειώθηκαν σε διψήφιο ποσοστό, με το Ουέλινγκτον να υποχωρεί κατά 27%.

Πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Βανκούβερ σημείωσαν επίσης αρκετά σημαντική πτώση, κατά 10% και 9% αντίστοιχα. Οριακή υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές στο Χονγκ Κονγκ, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες, κοντά στο 1%.

Αυξήσεις

Ενώ ο συνολικός δείκτης σημείωσε πτωτική τάση, στις περισσότερες από τις 46 πόλεις όπου εξετάστηκαν οι τιμές πολυτελών κατοικιών παρατηρήθηκε αύξηση από λίγο έως πολύ το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Το Λονδίνο σημείωσε μικρή άνοδο 0,5%, ενώ η Ζυρίχη και το Μαϊάμι κατέγραψαν άλμα 9% και 11% αντίστοιχα.

Στην κορυφή, το Ντουμπάι εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 44%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή με την έναρξη της πανδημίας, στο Μαϊάμι οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κατά 149%.

Αυτή η ανάπτυξη είναι σίγουρα εντυπωσιακή, αλλά δεν απέτρεψε τον γενικό δείκτη να διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο, στο οποίο αποτυπώνεται και η διαφοροποίηση από το άλμα κατά 10% στις παγκόσμιες τιμές πολυτελών κατοικιών που παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, ενώ ο τομέας των πολυτελών ακινήτων μπορεί να συνεχίσει να παρουσιάζει μειώσεις τα επόμενα τρίμηνα, είναι απίθανο να αυτές να είναι τόσο μεγάλες όσο ήταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν οι τιμές έπεσαν λίγο περισσότερο από 8% από το ζενίθ στο ναδίρ, εκτιμά ο επικεφαλής της Knight Frank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή