Ξεκίνησε χθες το I/O, το ετήσιο συνέδριο της Google για τους προγραμματιστές, στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια, στο οποίο ο αμερικανικός κολοσσός ουσιαστικά παρουσιάζει τα αποτελέσματα των εργασιών της προηγούμενης χρονιάς. Φέτος, την τιμητική τους είχαν νέα gadget, προηγμένο λογισμικό και φυσικά μπόλικη τεχνητή νοημοσύνη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google να ανεβαίνει στη σκηνή και να δηλώνει ότι θα μιλάει για τεχνητή νοημοσύνη «όλη τη μέρα». «Όπως θα έχετε ακούσει, η τεχνητή νοημοσύνη είχε μια… πολυάσχολη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «με την δημιουργική AI κάνουμε το επόμενο βήμα».

Ώθηση στην τεχνητή νοημοσύνη με το νέο σχήμα Google DeepMind

Τεχνητή νοημοσύνη στη σύνταξη email

Η Google προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Καταρχήν, ανακοινώθηκε ότι πλέον η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να διευκολύνει τους χρήστες στη σύνταξη ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω της εφαρμογής Gmail.

Πιο συγκεκριμένα, η Google θα ενσωματώσει τη λεγόμενη «δημιουργική» τεχνητή νοημοσύνη στο Gmail για να βοηθήσει στη γρήγορη επέκταση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με την ονομασία «Help Me Write». Η εταιρεία θα ενσωματώσει ρυθμίσεις για να κάνει το κείμενο που δημιουργείται μεγαλύτερο ή μικρότερο και θα χρησιμοποιεί το πλαίσιο από προηγούμενα μηνύματα για να βοηθήσει στη σύνταξη του αντιγράφου.

«Απλώς πληκτρολογήστε την προτροπή αυτού που θέλετε, πατήστε Δημιουργία και θα εμφανιστεί ένα πλήρες προσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι.

Google logo and AI Artificial Intelligence words are seen in this illustration taken, May 4, 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Νέο μοντέλο μεγάλης γλώσσας PaLM 2

Ακολούθως, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει κατασκευάσει ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο γενικής χρήσης που ονομάζεται PaLM 2 που μπορεί να δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία κειμένων που μοιάζουν με ανθρώπινα.

Το μοντέλο είναι εξειδικευμένο στα μαθηματικά, την ανάπτυξη λογισμικού, τη συλλογιστική μετάφρασης γλώσσας και τη δημιουργία φυσικής γλώσσας. «Είναι καλύτερο από τα προηγούμενα μοντέλα γλώσσας αιχμής», είχε προαναγγείλει σε δημοσιογράφους ο Ζουμπίν Γκαχραμάνι, αντιπρόεδρος του Google DeepMind.

Η Google λανσάρισε το μοντέλο LaMDA το 2021 και το ισχυρότερο μοντέλο PaLM το 2022. Το PaLM 2 χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Google και είναι πιο αποτελεσματικό στη λειτουργία του από τα προηγούμενα μοντέλα, είπε ο Γκαχραμάνι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Το νέο μοντέλο είναι σε θέση να λειτουργήσει με περισσότερες από 20 γλώσσες προγραμματισμού και με περισσότερες από 100 προφορικές γλώσσες, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της DeepMind, περίπου 20 προϊόντα της Google χρησιμοποιούν το PaLM 2, ενώ συμπλήρωσε ότι μία «ελαφρύτερη» έκδοση μπορεί να εκτελεστεί σε φορητή συσκευή.

Ο Γκαχραμάνι αρνήθηκε να προσδιορίσει τις ακριβείς πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του PaLM ή τον αριθμό των παραμέτρων που χρησιμοποιεί το μοντέλο, τακτική αντίστοιχη της OpenAI σχετικά με το μοντέλο GPT-4.

Alphabet CEO Sundar Pichai speaks at the Google I/O 2023 conference, in Mountain View, California, U.S., May 10, 2023. REUTERS/Jeffrey Dastin

Καταργείται η λίστα αναμονής για το chatbot Bard

Τον Μάρτιο η Google είχε ξεκινήσει να επιτρέπει στους χρήστες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο να δοκιμάσουν τον Bard, τον ανταγωνιστή του ChatGPT, του viral chatbot που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η startup OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft. Πλέον, η Google ανοίγει την πρόσβαση στο ευρύτερο κοινό, κυκλοφορώντας το σε περισσότερες από 180 χώρες και περιοχές.

Η Google μεταφέρει τον Bard στο νέο μοντέλο μεγάλης γλώσσας PaLM 2 για να παρέχει πιο έξυπνες απαντήσεις σε ερωτήσεις των χρηστών.

Ο Bard θα μπορεί να απαντά σε ερωτήματα στα Αγγλικά, Ιαπωνικά και Κορεάτικα και η Google θα επεκτείνει τη διαθεσιμότητα στις 40 κορυφαίες γλώσσες σύντομα, είχε ήδη δήλωσε ο Τζακ Κράβτζικ, επικεφαλής προϊόντων Bard στην Google.

Ο Bard θα συμπεριλάβει σύντομα εικόνες στις απαντήσεις και τους επόμενους μήνες η Google θα διευκολύνει την προτροπή στο chatbot με εικόνες μέσω του εργαλείου Google Lens, είπε ο Κράβτζικ. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να στρέψει ένα smartphone σε ένα συρτάρι γεμάτο με είδη τέχνης και χειροτεχνίας και να ρωτήσει τι μπορεί να γίνει με αυτά.

Με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το στέλεχος της Google, ο Bard θα μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες από τους Χάρτες Google, τα Έγγραφα Google, τα Φύλλα Google και το Gmail σε συνομιλίες. Ο Bard θα μπορεί επίσης να εμφανίζει απαντήσεις με τη βοήθεια εργαλείων τρίτων, όπως το Adobe.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Google, Σίσι Χσιάο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, σύντομα θα γίνουν ενσωματώσεις των Spotify, Walmart, Redfin, Uber Eats, Tripadvisor και ZipRecruiter.

Δημιουργία εγγράφων μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Η διαδικτυακή σουίτα γραφείου της Google, Workspace, θα επιτρέπει σύντομα στους χρήστες να δημιουργούν πλήρη έγγραφα και να συμπληρώνουν υπολογιστικά φύλλα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η λειτουργία «Help Me Write» της Google που μπορεί να γράφει δοκίμια και προσφορές πωλήσεων θα συμπεριληφθεί στα Έγγραφα Google για όλους τους χρήστες, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ένα άλλο παράδειγμα που έδωσε η εταιρεία ήταν η αυτόματη σύνταξη περιγραφών θέσεων εργασίας για διαδικτυακές διαφημίσεις.

Επιπρόσθετα, το Google Slides θα μπορεί να δημιουργήσει εικόνες AI μέσα στην εφαρμογή. Τα νέα χαρακτηριστικά θα είναι διαθέσιμα αργότερα φέτος για τους συνδρομητές μιας υπηρεσίας που ονομάζεται Duet AI, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Δημιουργική AI στη Μηχανή Αναζήτησης

Η Google φέρνει παραγωγικές δυνατότητες AI για αναζήτηση με ένα νέο προϊόν που ονομάζεται «Converse». Θα μπορεί να συνθέτει αποτελέσματα αναζήτησης από διαφορετικά ερωτήματα, αν και δεν είναι σαφές ποιοι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε αυτό ή πότε θα κυκλοφορήσει.

Αποτελεί μέρος μιας νέας προσπάθειας που ονομάζεται Search Generative Experience ή SGE. Θα είναι διαθέσιμο στους χρήστες του Labs τις «επόμενες εβδομάδες» και οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση πατώντας στο εικονίδιο Labs στην εφαρμογή Google ή στην έκδοση του Google Chrome για υπολογιστές.

Όπως ορισμένες από τις άλλες λειτουργίες που εισήχθησαν στο Workspace, το Converse θα προσφέρει μια «λειτουργία συνομιλίας» όπου οι χρήστες μπορούν να «θέσουν» ερωτήσεις.

Συνδυασμός chatbot και cloud

Η Google προχώρησε σε επίδειξη ενός chatbot που μπορεί να βοηθήσει προγραμματιστές – και μη – να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους της.

Η εταιρεία το αποκαλεί Duet AI για το Google Cloud. Ενώ εργάζονται στην κονσόλα cloud της Google, οι χρήστες μπορούν να πληκτρολογούν ερωτήσεις σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες και να λαμβάνουν απαντήσεις επί τόπου, επομένως δεν χρειάζεται να αναζητούν πληροφορίες αλλού στο διαδίκτυο.

Το μοντέλο μεγάλης γλώσσας Google PaLM 2 στον πυρήνα του chatbot βασίζεται σε πληροφορίες από αρχεία τεκμηρίωσης cloud της Google, δείγμα κώδικα, μεταγραφές YouTube και podcast, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σερότερ, διευθυντή σχέσεων προγραμματιστών και διαχείρισης προϊόντων στον τομέα cloud της Google.

Για τους προγραμματιστές, το Duet AI για το Google Cloud θα μπορεί να συμπληρώνει κώδικα καθώς πληκτρολογούν ή να προτείνει γραμμές κώδικα από τα γραπτά σχόλιά τους. Όπως αναφέρει το CNBC, μια παρόμοια δυνατότητα είναι ήδη διαθέσιμη από την υπηρεσία CodeWhisperer από τις υπηρεσίες Web της Amazon και από το GitHub Copilot της Microsoft.

Νέες συνεργασίες

Η Google ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συνεργαστεί με την Character AI, μια startup που εστιάζει στην κατασκευή προηγμένων, προσαρμόσιμων chatbots AI. Η startup χρησιμοποιεί τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης του Google Cloud.

Ιδρύθηκε από τον Noam Shazeer και τον Daniel De Freitas, οι οποίοι ήταν ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στην Google, έως ότου αποχώρησαν από την εταιρεία το 2021. Η Character AI ιδρύθηκε αργότερα το ίδιο έτος και στη συνέχεια συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια με αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις, οι ιδρυτές της εταιρείας είπαν ότι αποχώρησαν εν μέρει επειδή μπορούσαν να κινηθούν γρηγορότερα εκτός δομών Google.

«Δημιουργική» AI και στο Android

Τα τηλέφωνα Android θα μπορούν σύντομα να βασίζονται στη δημιουργική τεχνολογία AI της Google για τη δημιουργία προσαρμοσμένων ταπετσαριών βασισμένων σε προτροπές και προτάσεις.

Το προϊόν θα φτάσει αυτό το φθινόπωρο και θα προσφέρει μια ποικιλία προτροπών. Εντός του καλοκαιριού το Android θα διαθέτει και τη λειτουργία «Find My».

Επιπλέον, οι χρήστες Android θα λάβουν φέτος το καλοκαίρι μια ενημερωμένη λειτουργία «Find My Device», η οποία θα λειτουργεί με συσκευές από πολλά οικοσυστήματα.

Αναδιπλούμενο τηλέφωνο Pixel Fold

Από τα gadget που ανακοινώθηκαν σίγουρα ξεχωρίζει το Google Pixel Fold, το πρώτο αναδιπλούμενο τηλέφωνο της εταιρείας, για το οποίο ξεκινούν οι προπαραγγελίες από σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η αξία του φτάνει τα 1799 δολάρια.

Σύμφωνα με την Google πρόκειται για το πιο λεπτό αναδιπλούμενο στην αγορά, με διπλή μπαταρία και λεπτούς φακούς κάμερας. Όταν η συσκευή ανοίγει πλήρως θα διαθέτει οθόνη διαγωνίου 7,6 ιντσών.

Η λειτουργία Tabletop Mode, μια νέα δυνατότητα που εισάγεται με το Pixel Fold, επιτρέπει στους χρήστες να ρυθμίσουν την κάμερα σε ένα τραπέζι και να τραβήξουν φωτογραφίες, σε πολύ μεγάλες ή σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Επιπλέον, η συσκευή θα διαθέτει λειτουργία selfie που εκμεταλλεύεται πλήρως την πιο ισχυρή εξωτερική κάμερα.

Το ενσωματωμένο Translate (Μεταφραστής) που θα υπάρχει στη συσκευή, θα προσφέρει ζωντανή, προφορική μετάφραση μεταξύ δύο ατόμων και θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις δύο οθόνες για να προσφέρει τρέχουσα μετάφραση και στις δύο πλευρές.

Το αναδιπλούμενο τηλέφωνο της αμερικανικής εταιρείας θα προσφέρει και τη λειτουργία «Split View», επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα όταν είναι ανοιχτό. Θα προσφέρει δε λειτουργικότητα που μοιάζει με tablet αλλά σε πολύ μικρότερη μορφή.

Το Pixel Fold θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό των αναδιπλούμενων συσκευών της Samsung, αλλά και των αντίστοιχων που έχουν παρουσιάσει οι κινεζικές εταιρείες Oppo, Xiaomi και Huawei.

Το νέο Google Pixel Tablet

Η νέα ταμπλέτα Pixel ουσιαστικά ανακοινώθηκε στο περυσινό Google I/O 2022 ωστόσο φέτος η εταιρεία έδωσε περισσότερα στοιχεία για τη νέα συσκευή. Πιο συγκεκριμένα, η συσκευή θα συνοδεύεται από μία βάση στην οποία το tablet θα μπορεί να φορτίζει ή απλά να στηρίζεται για την προβολή περιεχομένου.

Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να περπατάτε στο σπίτι με το tablet και να το τοποθετείτε σε μια βάση φόρτισης στην κουζίνα για να ακούτε μουσική ενώ βλέπετε συνταγές. Είναι μια νέα περίπτωση χρήσης που φαίνεται να συνδυάζει τις φιλοδοξίες για tablet της Google με τις έξυπνες οικιακές συσκευές της, όπως το Nest Home Hub.

Το Pixel Tablet θα κυκλοφορήσει σε δύο παραλλαγές με αποθηκευτικό χώρο 128 ή 256GB. Η τιμή του θα ξεκινά από τα 499 δολάρια με μία βάση φόρτισης. Οι έξτρα βάσεις θα κοστίζουν 129 δολάρια.

Το νέο smartphone Google Pixel 7a

Στις νέες ανακοινώσεις περιλαμβάνεται το νέο τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android, το Pixel 7a. Ουσιαστικά η συσκευή χρησιμοποιεί πολλά χαρακτηριστικά των ακριβότερων Pixel 7 και Pixel 7 Pro, αλλά σε μία πιο προσιτή εκδοχή.

Θα αντικαταστήσει το Pixel 6a και θα χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή Tensor που έχει σχεδιάσει η Google ενώ θα συνδυάζεται με 8 GB μνήμης. Το τηλέφωνο είναι διαθέσιμο για αγορά στα 499 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI