Με καλύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα η συγκομιδή και οι εξαγωγές των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, οι οποίες αναμένεται τις επόμενες εβδομάδας να είναι αυξημένες, ενώ συνεχίζουν να καταγράφουν ρεκόρ η ντομάτα, το αγγούρι, η πιπεριάς, καθώς και η φράουλα, το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το ακτινίδιο.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξαγωγέων, αναμένεται να κινηθεί σε κανονικά επίπεδα με αναβαθμισμένη να είναι η ποιότητα.

Εξαγωγές: «Πρεμιέρα» για καρπούζι και πεπόνι

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, η εξαγωγή των καρπουζιών έφτασε τους 9.562.τόνους έναντι των  2.268 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, των πεπονιών στους 308 τόνους πεπόνια έναντι 141 τόνων πέρσι.

Επίσης, στάλθηκαν και οι πρώτες παρτίδες βερίκοκων (41 τόνους), ροδάκινων (75 τόνους), νεκταρινιών (131 τόνους) και κερασιών (41 τόνους).

«Η τρέχουσα κατάσταση της πτώσης των τιμών που αντιμετωπίζει η καλοκαιρινή εκστρατεία με χαμηλή προσφορά λόγω μειωμένης ευρωπαϊκής παραγωγής, προσδοκούμε ότι με την συμβολή της αύξησης της θερμοκρασίας, που σημειώθηκε αυτές τις εβδομάδες, θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης και συνακόλουθα των τιμών στα ράφια», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ρεκόρ εξαγωγής για το ακτινίδιο

Στους 200.567 τόνους ανήρθαν οι ποσότητες των ακτινιδίων που εξήχθησαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως και τις 12 Μαΐου 2023 έναντι των 191.972 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Με την υπέρβαση, βάσει των προσωρινών στοιχείων, των 200 χιλιάδων τόνων εξαγωγής ρεκόρ στα ακτινίδια επισημαίνουμε την σημαντικότητα του προϊόντος για την χώρα μας», τονίζει ο Incofruit Hellas παραθέτοντας την φετινή παραγωγή, η οποία το 2022 εκτιμάται ότι έφτασε τους 320 χιλιάδες τόνους, η οποία ήταν  ελαφρώς αυξημένη έναντι του 2021 των 12.570 εκταρίων και 313.390 τόνων.

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, η παραγωγή της Ιταλίας ανέκαμψε το 2022 σε σχέση με το 2021 της καλλιέργειας των 24.850 εκταρίων και των 431.558 τόνων, με  συνέπεια να περιοριστούν οι εισαγωγές πρώτης ύλης από την Ελλάδα κατά 24 χιλιάδες τόνους (ατυποποίητων κατευθείαν από τον αγρό).

«Την ανασκοπούμενη περίοδο το εξαγωγικό εμπόριο της χωράς μας εκμεταλλευόμενο την καλή παραγωγή μας διεύρυνε και αύξησε τις εξαγωγές τυποποιημένων προϊόντων προς την ΕΕ και τις τρίτες εκτός ΕΕ χώρες και αντικατέστησε το Ιράν στην αγορά της Ινδίας (που απαγόρευσε λόγω φυτοφαρμάκων τις εισαγωγές) καθιστώντας την γι’ αυτή την περίοδο το δεύτερο προορισμό των τυποποιημένων ακτινιδίων μας μετά την Ισπανία. Πιστεύουμε ότι τη νέα εμπορική περίοδο 2023/24 θα διαφυλαχθεί η φήμη του ελληνικού ακτινιδίου απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Οι μαροκινές ντομάτες πλήττουν την ευρωπαϊκή παραγωγή

Με ρυθμούς ρεκόρ συνεχίζονται οι εξαγωγές ντομάτας, οι οποίες από τις αρχές του χρόνου έως και σήμερα ανήλθαν σε 25.659 τόνους έναντι 18.238 τόνων πέρσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 40,7%.

Στο μεταξύ, η Ομάδα Επαφής Τομάτας της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ζητά από την Επιτροπή ενίσχυση 10% της εμπορευόμενης αξίας,

Σε σχετική συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν κλαδικοί εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, τονίστηκε ότι οι εισαγωγές ντομάτας από το Μαρόκο απειλούν την κοινοτική παραγωγή αυτού του λαχανικού, η οποία ακολουθεί πτωτική τάση στην παραγωγή και στο εξωτερικό εμπόριο.

Συνεχίζονται τα ρεκόρ

Από 1/9/22 έως 12/5/23 συνεχίζουν με ρυθμούς ρεκόρ οι εξαγωγές αγγουριών, οι οποίες ανέρχονται σε 63.680 τόνους έναντι των 46.761 τόνων την περίοδο 2021/22  καταγράφοντας άνοδο κατά 36,2%.

Αλλά και οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται με ρυθμούς ρεκόρ και από τις αρχές του χρόνους έως και σήμερα ανέρχονται σε 10.368 τόνους έναντι 8.274 τόνων της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξάνοντας το ποσοστό των ποσοτήτων κατά 25,3%.

Συνεχίσθηκαν με μειούμενους ρυθμούς οι εξαγωγές φράουλας και από την αρχή του χρόνου μέχρι 12/5/23 ανήλθαν σε 64.054 τόνους έναντι 58.579 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022 (αυξημένες κατά 9,2%).

Η εξαγωγή πορτοκαλιών από 1/9/22 έως 12/5/23 ανέρχονται σε 320.637 τόνους (αυξημένες κατά 29,5%) και των μανταρινιών σε 154.742 τόνους (αυξημένες κατά 28,5%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2021/22.

«Εφιστάται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων προϊόντων (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών